От всички горива нагоре са само на масовият А-95, дизелът и газът са с котировките от началото на март

Цената на масовия бензин А95 отново започна да пълзи нагоре и само за последните 2-3 дни се повиши с 1 стотинка, а за последния месец – с 6 ст. за литър. Любопитното е, че това се отнася само за масовия бензин и за разлика от друг път сега дизелът, газта и метанът не поскъпват паралелно с А-95.

На 29 март литър бензин А-95 струваше средно 2,67 лв., докато

в неделя вече бе 2,73 лв.

Само в някои от големите вериги бензиностанции цената е малко по-висока от средната и достига до 2,76 дори и 2,78 лв. за литър. При малките обекти на независими играчи на пазара горивото може да се купи дори за 2,60 лв. за литър.

Средната цена на дизеловото гориво е 2,76 лв. за литър и за разлика от бензина не само не е поскъпнал в сравнение с месец по-рано, а

дори е поевтинял с 3 ст.

В началото на годината обаче той струваше с 10 ст. на литър по-евтино.

Пропан-бутанът, който е производен на петрола и обикновено следва цените на бензина, почти не е мръднал от началото на годината - през януари струваше 1,25 лв., а в момента - 1,24 лв. за литър.

Метанът, чиито цени следват тези на природния газ, също е по-евтин в сравнение с началото на годината.

Сегашното поскъпване на бензина започна в началото на годината и е свързано с конфликта в Близкия изток. От началото му петролните котировки тръгнаха стремглаво нагоре и

често доближаваха 90 долара за барел

Преди две седмици цената му дори надмина 90 долара за първи път от 6 месеца насам и това е най-вероятната основна причина за сегашния скок на цената на бензина.

Според експерти обаче предстоящите почивни дни около Великден и Гергьовден няма да допринесат с нищо за ново повишаване на цените на горивата по нашите бензиностанции.

“Ако не стане наистина нещо около Червено море, имам предвид нещо по-страшно, мисля, че така ще бъдат следващите няколко месеца”, заяви по Нова тв Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци на горива.

В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките. Хаджидимитров предположи, че може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу.