Избрани са населените места, заради които Европейският съд започна процедура срещу България

 С бюджет от почти 45 млн. лв. европейски средства в 8 общини у нас ще могат да бъдат засадени растителни видове с най-висока степен на ефективност по отношение на улавянето на фини прахови частици, чрез които ще се случва пречистването на въздуха по естествен път.

Мярката стартира по Оперативна програма “Околна среда” 2021-2027 г.” на Министерството на околната среда и водите, а общините конкретни бенефициенти са Бургас, Велико Търново, Видин, Плевен, Пловдив и Русе, Благоевград и Столичната община.

Целта на процедурата е да се допринесе за подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на наднормените нива на фини прахови частици  на територията на общините с нарушено качество на въздуха по този показател в периода 2017-2021 г.

Именно това са териториите, които попадат в обхвата на Решение на Съда на Европейския съюз по дело от 5 април 2017 г. за неспазване на нормите. От ведомството са убедени, че именно с подкрепата за мерки за озеленяване в градска среда

ще въздействат положително върху пречистването на въздуха

Пуснатите процедури са две. В едната попадат всички общини без София и Благоевград. Там общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 28,8 млн. лв., от които 85% от средствата са от Европейския фонд за регионално развитие, или 24, 5 млн., а държавното подпомагане е в размер на 15% - 4,3 млн.

Във втората обявена процедура попадат вече Столична община и Благоевград. Там общият размер на средствата е 15,9 млн.   85% от тях идват от Кохезионния фонд, това са 13,5 млн., а   националното съфинансиране е 15%, тоест 2,3 млн. лв. (за коя община колко средства са отделени - виж в инфографиката).

Максималният срок за изпълнение и на двата проекта е до 60 месеца

Крайният срок за кандидатстване е до 25 септември 2024 г. 

Ведомството обръща внимание, че кандидатите могат да се запознаят с пълния комплект документи, който е публикуван в секция “Оперативна програма “Околна среда” на Единния информационен портал на Европейските структурни и инвестиционни фондове – www.eufunds.bg и в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода (ИСУН) – https://eumis2020.government.bg. (24часа)