Украйна и Обединените арабски емирства са приключили преговорите за постигане на двустранно търговско споразумение, което предстои да подпишат. Това се посочва в съвместно съобщение на Киев и Абу Даби, предаде Ройтерс. 

Всеобхватното споразумение за икономическо партньорство (СЕПА) между ОАЕ и Украйна ще премахне или намали митата при двустранната търговия с редица стоки и продукти. Благодарение на него ще бъдат премахнати търговските бариери и ще бъде улеснен достъпът до пазарите на двете страни за експортно ориентираните им компании, се казва в съобщението, предаде БТА.

В търговското споразумение се посочва също, че то ще "подкрепи възстановяването на Украйна, на ключови отрасли от нейната икономика и на инфраструктурата й. То щe помогне за укрепването на веригите за доставки (към Близкия изток и Северна Африка на основни украински - бел. ред.) експортни стоки като зърно, машини и метали".

 Двустранната търговия между Украйна и ОАЕ, без да бъдат отчитани петролните доставки, възлиза на 385,8 милиона долара през 2023 г., посочва Ройтерс.