Газът у нас поевтинява до най-ниските си нива от 3 години насам. Очакванията на “Булгаргаз” са през май мегаватчас да струва между 55 и 56 лв., или с 5-6% по-ниско спрямо април. Става въпрос за цена без тази за достъп, пренос, акциз и ДДС. Първоначалното предложение на компанията, внесено в КЕВР на 11 април, беше за 57,50 лева.

В ценовия микс е цялото договорено количество, доставяно по интерконектора България – Гърция (IGB) и по дългосрочния договор с Азербайджан. То покрива 76,56% от потреблението за месеца и има важно значение за по- благоприятна цена.

В заявлението си за май “Булгаргаз” предвиждаше и доставка на втечнен природен газ по договор с търгове. От компанията съобщиха за непредвидено обстоятелство - влизането в търговска експлоатация на терминала при Александруполис ще се забави с 20 дни.

Затова председателят на КЕВР Иван Иванов попита какви стъпки ще предприеме дружеството в тази ситуация.

“Булгаргаз” е бил уведомен от оператора “Газтрейд”, че стартът на терминала при Александруполис се отлага, а по него трябваше да бъде доставен втечнен газ по сключен договор. За осигуряване на тези количества “Булгаргаз” е обявил на 30 април търг на газов хъб “Балкан”, казаха от компанията.

КЕВР ще се произнесе с решение за окончателната цена на закрито заседание на 1 май от 15 ч.