• Берач се превръща в професия, ако предадеш събраното в изкупвателен пункт
  • Новите изисквания не плашат мераклиите, но засягат най-бедните
  • Ако парламентът днес гласува данъкът да отпадне, не е ясно какво ще стане с тези хора, които вече са го платили

Берачите на гъби, билки и горски плодове вече трябва да плащат задължително осигуровки, данък и такса. Само така те могат да получат позволително да влязат в гората. С въвеждането на новия режим за издаване на позволителни брането на гъби в гората се превръща в професия, за която се плащат и осигуровки.

“Осигурителни и здравноосигурителни вноски в размер на 129, 69 лв., алтернативен данък 30 лева и съответно месечната цена за ползване на гъби и плодове 36 лева - общо 195,69 лв. Това са сумите, които се внасят всеки месец, предхождащ месеца, в който лицето ще събира гъби. Ние сме натоварени със събиране на тези суми, но те не са за нас,

внасяме ги по сметките на лицата в НОИ

и съответно в държавния бюджет.” Това казва инж. Асен Карабов, зам.-директор Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП)със седалище в Смолян.

От горското предприятие уточняват, че всеки би могъл да иде в гората и да си набере гъби за собствена консумация. Но ако ги предава в изкупвателен пункт, трябва да има съответното позволително.

“Тези суми се внасят само от хората, които берат гъби с търговска цел. Основният контрол е на пункта, където търговците изкупуват гъбите. На тях им е забранено да изкупуват гъби от хора, които нямат такова позволително, и ако изкупуват, те ще бъдат санкционирани”, допълни още Карабов. Според него задължението да се плащат месечни осигуровки и данък не е отказало гъбарите.

“През април ЮЦДП в Смолян, което обхваща горските стопанства в областите Смолян, Пловдив, Пазарджик и Кърджали,

е издало 140 позволителни

За следващия месец постъпилите искания за позволителни, които трябва да обработим, са 200, т.е. увеличават се”, уточнява Карабов.

Регламентът е въведен с промени в Закона за горите от януари и е влязъл в сила от април.

В писмо до шефовете на шестте държавни горски предприятия бившият земеделски министър Кирил Вътев казва, че “промяната цели повишаване на приходите по цялата верига на доставка от гората до потребителя, както и към бюджета - под формата на осигурителни вноски и алтернативен данък, превръща дейността по добив на недървесни горски продукти - диворастящи гъби и плодове, в професия със съответните социални и здравни месечни осигуровки”.

“Промените не са популярни сред населението и са възможни колизии. Няма как да бъде осъществен контрол. Потокът от гъбари е неконтролируем, когато има вълна на растеж. На всичкото отгоре данъкът е и несправедлив. Едва ли държавата ще напълни хазната с такива такси. Добре известен е социалният статус на хората, които ходят за гъби. Те влизат в гората, за да изкарат някой лев, за да се препитават. Често това е единствената алтернатива хората да изкарат някакви доходи, тъй като друга работа по селата няма. Тези, които се издържат от бране на гъби, са най-уязвимите и бедни в региона”, коментира кметът на смолянското село Момчиловци Сийка Суркова.

Преди да отидеш за гъби или горски плодове, трябва даи посетил съответното горско стопанство, на територията на което смяташ да влезеш. Там да подадеш заявление по образец, с което да бъде издадено позволително като за добив на дърва. То ще важи за конкретния месец.

За следващия месец трябва да подадеш ново заявление

Преди това трябва обаче да си внесъл нужните суми, за превода на които трябва да имаш доказателство. Разрешителното е лично и не може да се преотстъпва.

В случай че събирачът на гъби пожелае достъп до държавни гори, които попадат в територията на повече от едно държавно предприятие, заявление трябва да подаде до всяко от тях. В едното плаща цялата сума от 195,69 лв. за позволителното. За останалите предоставя една месечна цена от 36 лева. Същото се отнася и за общинските гори.

Алтернативният данък е дължим преди реализиране на продукцията и е силно зависим от климатичните условия. Той се удържа от държавните предприятия непосредствено преди издаването на позволителното за извършване на дейността.

“Аз да не съм климатолог или гадател

да знам какво ще е времето през юли и дали ще има гъби, за да искам позволително през юни. Недомислена работа”, коментира опитен гъбар.

Съветът към берачите е да сложат позволителното на видно място в колата, с която са влезли в гората, но копие да носят и у себе си.

Контролът е от горски служители. Те са задължени да изработват списъци на всички горски и ловни стопанства, където е планирано ползване на гъби и плодове за стопански цели с конкретни количества за годината.

Отговорност обаче ще носят и самите търговци. Ако ги заловят да изкупуват набрани от гората гъби и плодове от хора без позволително, ще бъдат санкционирани. Глобите за физически лица са от 500 до 5000 лв., а за юридически - от 2000 до 20 000 лв.

Досега изкупвачите на гъби плащаха такса за откриване на пункт за изкупуване на гъби от 360 лв. на година. Изкупвачът трябва да има и поименно издадено удостоверение за професионална компетентност за “специалист по диворастящи гъби и плодове”. Горските стопанства следят дали е платена таксата и има ли документ изкупвачът. Удостоверенията се издават от Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове. Носят и отговорност да

проверяват дали не са отровни гъбите

За да се уверят, че с диворастящата гъба, която предлагат прекупвачите, всичко е наред, фирмите, които изнасят, си плащат за лабораторни изследвания. Това е и гаранцията, че купуваните гъби не са отровни. При приемане на пратката съответната страна също изследва продуктите.

По-малко от месец след влизането в сила на промените в Закона за горите и регламента за бране на гъби и билки

в НС има вече законопроект за отмяната му

Вносители са депутатите Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. “Този вид стопанска дейност засяга близо 30 000 регистрирани лица, за които данъкът се явява непосилен и явно несправедлив. Алтернативният данък е дължим преди реализиране на продукцията и е силно зависим от климатичните условия. Той се удържа от държавните предприятия по чл. 163, ал. 1 от Закона за горите непосредствено преди издаването на позволителното за извършване на дейността. От друга страна, за посочените държавни предприятия се създава неоправдана от икономическа гледна точка административна тежест. Предприятията са длъжни за конкретния месец да удържат, декларират и внасят задължителните осигурителни вноски, както и алтернативния данък, и да превеждат цената за ползване на недървесни горски продукти от горските територии - общинска собственост, на съответната община за територията, на която е издадено позволителното”, е мотивът на вносителите.

На 24 април на първо четене 95 депутати гласуваха алтернативният данък да падне, трима бяха “против”, а 55 - “въздържали се”. Второто четене на промяната в Закона за данъците върху доходите на физическите лица е предвидено за днес. “Ако отпадне данъкът, не е ясно какво ще се прави с тези, които вече са го платили. Тези средства вече са в държавния бюджет и законодателят трябва да уточни как да се процедира”, казва зам.-шефът на ЮЦДП Асен Карабов.

Глоби грозят търговците, които изкупуват гъби от берачи без разрешителни.
Глоби грозят търговците, които изкупуват гъби от берачи без разрешителни.