Депутатите удължиха нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното до края на годината. Сега тя изтича на 30 юни. 

Предложението бе внесено от Теменужка Петкова и Йордан Цонев в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, където бяха и текстовете за алтернативния данък за гъбарите. 

След като обаче депутатите отхвърлиха тези текстове отпадна и предложението на Петкова и Цонев. 

Сега в преходни и заключителни разпоредби на Закона за хазарта, който бе приет от депутатите преди минути с пълен консенсус, Цонев предложи там да включат и отпадналото ДДС за хляба и депутатите го подкрепиха. 

Пак по предложение на Цонев и Петкова  надценката, с която се продава хлябът, не трябва да  надхвърля 15%. По искане на председателят на земеделската комисия Десислава Танева тази надценка обаче ще важи само за три вида хляб - бял, типов и бял "Добруджа". 

Цонев каза, че в момента няма анализ на министерството на икономиката и финансите за това колко от цената на хляба е над производствената цена и  ще искат от министерствата анализ и ако те покажат, че тази мярка с този праг от 15% не е ефективна и не води до понижение, ще има предложение това да се промени. 

"Не искаме да политизираме този въпрос, но от разговори с производителите на хляб разбрахме, че търговците слагат до 40% надценка. Поради това решихме да я ограничим", аргументира се по-рано днес Цонев.