Глобалната икономика расте по-бързо от прогнозираното само допреди няколко месеца благодарение на устойчивата икономическа активност в САЩ. Инфлацията се доближава по-бързо от очакваното до целевите нива, определени от централните банки. Това посочва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в най-новия си доклад, посветен на световните икономически перспективи през 2024 и 2025 г., който бе публикуван днес и цитиран от Ройтерс и БТА.

Световната икономика ще запази темпа на растеж от 3,1 на сто, регистриран през миналата година, и през настоящата година. За 2025 г. ОИСР предвижда ускоряване на ръста на световния брутен вътрешен продукт (БВП) до 3,2 на сто.

През февруари т. г. ОИСР залагаше на глобален икономически растеж от 2,9 на сто за 2024 г. и 3 на сто за догодина.

Очаква се по-бързото от очакваното забавяне на инфлацията да постави началото на цикъла на намаляване на лихвите от страна на големите централни банки през втората половина на 2024 г. Това би помогнало за увеличаването на доходите на потребителите, смятат експертите на ОИСР.

Въпреки това скоростта на възстановяване се различава значително, предупреждава организацията. Растежът остава вял в Европа и Япония, което обаче се компенсира от по-бързия темп в САЩ.

Очакванията на ОИСР за икономическия растеж на САЩ са повишени до 2,6 на сто за тази година, докато през февруари се предвиждаше по-скромен ръст - с 2,1 на сто.

За догодина се прогнозира, че растежът в САЩ ще се охлади до 1,8 на сто, при очаквания за 1,7 на сто в предишната прогноза на ОИСР.

Подкрепена от фискалните стимули, икономиката на Китай също се очаква да нарасне по-бързо, като растежът сега се прогнозира да достигне 4,9 на сто през 2024 г. и 4,5 на сто през 2025 г. През февруари прогнозите на ОИСР бяха за растеж на китайската икономика със съответно 4,7 и 4,2 на сто.

Слабо представящата се германска икономика продължава да влияе негативно на икономиката на еврозоната и растежът на БВП на валутното обединение се прогнозира да достигне 0,7 на сто през 2024 г., както и 1,5 на сто през 2025 г. По-ниската инфлация в еврозоната повишава покупателната способност на домакинствата и проправя пътя за намаляване на лихвите, смятат от ОИСР.

При предишната прогноза на организацията се предвиждаше растеж на икономиката на еврозоната с 0,6 на сто тази година и 1,3 на сто догодина.

Перспективите за Великобритания са едни от малкото, които бяха понижени, като ОИСР сега очаква едва 0,4 на сто ръст на БВП тази година в сравнение с 0,7 на сто при предишната прогноза. През 2025 г. британската икономика ще се разшири с 1,2 на сто, според оценките на ОИСР.

Междувременно в Япония растежът на доходите, разхлабената парична политика и временните данъчни облекчения биха помогнали темпът на растеж да се ускори от 0,5 на сто през 2024 г. до 1,1 на сто през 2025 г., в сравнение с прогнозираните 1 на сто за настоящата и идната година през февруари.