• Отпада предоставянето на декларация пред нотариус за липса на задължения
  • НАП пуска сметка, по която дългът може бързо да се плати

От днес неплатени задължения за доходи, местни данъци и такси, глоби - дори и минимални от 20 лева, осигурителни и здравни вноски може да се окажат спирачка при сделка за имот или кола. За тези задължения Националната агенция за приходите трябва да е образувала изпълнително дело за принудително изпълнение.

Новият режим е заради промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които бяха  приети през август 2023 г., но влизат в сила от днес - 3 май. Поправките задължиха нотариуси, съдии по вписванията и други длъжностни лица да

правят проверка в реално време

по електронен път дали продавачът има неплатени дългове. 

Справка ще се прави не само за физически, но и за юридически лица при продажба на фирми, учредяване на вещни права, особени залози,  апортиране на имущество, наследствени права. Проверките ще вършат съответните длъжностни лица според вида на сделката. Непогасените дългове могат да бъдат от данъци, мита, осигуровки, глоби, включително от КАТ или общината.

Промяната в кодекса прави нотариусите и други длъжностни лица солидарно отговорни заедно с продавача за изрядността на сделката, обясни пред “24 часа” нотариусът Светлин Мекушински. (Виж интервюто по-долу.)

Освен нотариусите такава проверка ще правят съдиите по

вписванията, длъжностните лица по регистрация от Търговския регистър и длъжностни лица по вписване по Закона за особените залози. 

Досега тези, които искаха да продават  имоти или коли,  да учредяват вещно право или особен залог, да апортират имущество или да теглят ипотечен заем от банка,

само подписваха декларация, че са изрядни

и нямат стари дългове. Сега тази декларация отпада. Тъй като данните в системата на НАП за образувани изпълнителни дела се актуализират непрекъснато, справката ще става минути преди страните по сделката да положат подписите си при нотариуса.

До тази промяна се стигна, след като данъчните установили, че е честа практика продавачите да попълват декларации с неверни данни и да продават имоти или други вещи, без да са покрили задълженията си.

В подобни случаи  се налагало воденето на дълги съдебни дела, а имало и такива, при които се стигало до разваляне на сделката, особено ако цената не е достатъчна да погаси задълженията

“След като поправките бяха приети, НАП отвори специален портал за електронна проверка, а Камарата на нотариусите и данъчните подписахме споразумение още през юни миналата година. През март експерти от приходната агенция обучиха нотариуси и други длъжностни лица, за да няма проблем. Камарата направи указания за всички нотариуси, за да няма различно тълкуване. Всеки момент ще бъдат разпратени и технически указания как да се използва системата”, обясни председателят на Камарата на нотариусите Димитър Танев.

За да няма дублиране на проверката от съдии по вписванията и нотариусите,  се очакват и правила  на правосъдното министерство към съдиите, добави той.  Танев бе категоричен, че новото правило се отнася за всички стари дългове , но

не засяга актуални задължения, за които срокът за плащане още не е изтекъл

Нотариусите  ще носят отговорност само ако не изпълнят задължението да проверят в реално време.

Старата декларация за платен данък, която до момента се използваше за изповядване на сделките, обаче не е отменена. Прогнозата на нотариуси е, че в някои случаи при сделки с моторни превозни средства ще се прави проверка и в системата за обмен на информация, поддържана от финансовото министерство, дали за автомобила е платен местният данък към общината. Ако съответната община обаче  не е осигурила автоматично подаване на тези данни към системата, тя ще

трябва да издаде или завери документ за платен данък

Това може да забави сделката, особено ако данъкът е дължим в друго населено място, отдалечено от актуалното местоживеене на собственика.

Промяната в ДОПК дава две възможности да се избегне блокиране или отлагане на сделки. Първата е продажбите да се извършат, след като длъжникът плати задълженията си. За тази цел НАП е отворила специална бърза сметка, по която плащането може да се нареди и веднага да бъде отразено.

Втората възможност е двете страни да декларират писмено, че са съгласни публичните задължения на продавача да се погасят от цената по сделката.

По принцип е почти невъзможно физическо или юридическо лице да няма информация за свои стари задължения, ако е подадена точна информация за връзка, поясняват данъчните. И допълват, че НАП образува изпълнително дело за задължения, когато срокът за плащането им е изтекъл. Преди това уведомява длъжника за дълга.

В съобщението се обявява размерът на задълженията, посочва се декларацията или актът, въз основа на който са установени. Дава се срок за доброволно плащане, след което се образува изпълнителното дело. НАП отново изпраща съобщение за това и последващите действия, ако дългът не бъде погасен в 7-дневен срок. В съобщението

има и банкова  сметка, по която да се извърши плащането

Ако длъжникът е сключил споразумение с данъчните за отсрочване или за плащане на задължението на части, то тогава за непогасен дълг се смята неплатената част от него.

От НАП прибягват вече до принудително събиране и на далеч по-малки суми - изпълнителни дела се образуват дори и за неплатени глоби от 20 лева.

Нотариусът Светлин Мекушински: Проверявайте и сами в НАП - никой няма да може да скрие задължения

Нотариусът Светлин Мекушински.

Нотариусът Светлин Мекушински.

Промените не ощетяват гражданите, а ефектът за бюджета ще е положителен, казва Мекушински

- Колко време отнема проверката за задължения, тествахте ли системата, г-н Мекушински?

- В момента системата за връзка между НАП и нотариусите е в режим на тестване. Тя е необходимо условие, за да се изпълнят практически тези изменения в ДОПК. Влизането им в сила бе отложено за 3 май т.г., за да има време НАП да създаде специален портал за достъп на нотариуси и определени длъжностни лица, които трябва да проверяват наличието на непогасени, подлежащи на принудително изпълнение публични задължения на страните по сделки. Тази концепция, че граждани и фирми не могат да прехвърлят вещни права при наличие на непогасени публични задължения, не е нова. Имаше я още от приемането на ДОПК, в сила от 1 януари 2006 г., а преди това - в Закона за събиране на публични вземания.

- Кое тогава е новото?

- В начина, по който се установява има или няма такива задължения. Досега това ставаше с декларация от прехвърлителя, която той дава под страх от наказателна   отговорност. Явно обаче държавата за тези 30 г. е разбрала, че този начин не дава добър резултат, защото много често поради незнание или лежерно отношение към установения правен ред гражданите декларират, че нямат задължения, а всъщност имат. Това явно е принудило законодателя да промени механизма и да прехвърли доказателствената тежест и отговорност към нотариусите и съдиите по вписвания, длъжностните лица по регистрация по Търговския регистър и тези по вписване по Закона за особените залози.  

- Този нов механизъм прехвърля ли отговорността за неверни данни към вас? А и проверката платена ли е и ще се отрази ли в цената на нотариалната услуга?

- Отговорността е огромна – ако изповяда такава сделка, нотариусът отговаря солидарно пред държавата наред с длъжника. Съгласно Тарифата за нотариалните такси, която не е актуализирана от 2009 г., за справки и подобен род проверки се плащат 6 лева с ДДС за един прехвърлител. Ако са петима, са 30 лв. На практика това не е нова тежест или увеличение на услугата, защото отпадат окончателно досегашните декларации, с които се доказваше липсата на публични задължения. Те струваха по 12 лв. за един прехвърлител, а ако сделката беше с пълномощно, трябваше да се заверяват по 2 бр., което прави 24 лв. Така че гражданите не са ощетени. Тежестта минава към нотариуса и той носи солидарна отговорност, ако допусне сделка при наличие на непогасено задължение. По мои прогнози ефектът за държавния бюджет ще бъде осезаемо положителен.

- Какво да правят хората преди сделките, за да бъдат подготвени?

- Хубаво е те сами да проверят предварително за задължения, а не да чакат деня на сделката при нотариуса. Защото, когато една сделка се спре, тя може и да пропадне, ако например доверието на купувача в продавача се разколебае или не иска да изчака до погасяване на публичния дълг на продавача. Затова е добре всеки прехвърлител   да провери в сайта на НАП партидата си с личния си ПИК.  

- А ако продавачът  си извади документ от НАП, за да убеди купувача?

- Документът не е отменен, това е удостоверението по чл. 87, ал. 6 от ДОПК. Може да го направи, става и онлайн с електронен подпис. Но тъй като условията по сделката са динамични във времето, наличието му не отменя проверката в последния момент преди сключването ѝ. Минути преди полагането на подписите нотариусът ще провери и на екрана до секунди излизат задълженията.

Хубавото е, че излиза и сметка, по която веднага може да бъде погасено това задължение с банкова карта. Ако това стане, сделката може да продължи. Ако не сработи системата, ще се наложи прехвърлителят да отиде в офис на банка. Има и още една опция, ако цената по сделката е достатъчна за погасяване на установените по справката в НАП  задължения и двете страни - продавач и купувач, са съгласни те да бъдат платени от купувача за сметка на цената.