До края на годината два чисто нови електрически модела ще започнат да се произвеждат във фабриката на Stelantis в Крагуевац, на 300 км западно от София, пишат сръбските медии. Първо през лятото ще бъде пуснат новият Fiat Panda, който ще е изцяло електрически и плъгин хибрид, а в края на годината ще дойде ред и на Citroen eC3. Ситроенчето обаче първо ще започне да се сглобява в Търнава.

И двата нови модела ще имат две версии - пандата с пробег от 250 и 350 километра, като първата трябва да струва малко под 20 000, а втората около 21 000 евро. Стартовата цена на първата версия на eC3, с пробег над 300 километра, ще бъде 23 300 евро, докато втората, с по-малка автономност, обявена за следващата година, ще струва 19 900 евро.

Преди две години, на 28 април 2022 г., правителството на Сърбия подписа договор с висшето ръководство на мултинационалната компания Stelantis за производство на електрически автомобили в дъщерната им компания Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Сърбия в Крагуевац. Тогава беше обявено, че двете страни ще инвестират 190 милиона евро в реализацията на този проект, от които правителството на Сърбия ще допринесе 48 милиона, тъй като държавата е миноритарен партньор с 33 процента дял в съвместното дружество, а президентът Александър Вучич заяви, че подготовката ще продължи до края на 2023 г. и че производството на новия модел ще започне през третото тримесечие на 2024 г.