Промишленото производство в Германия е намаляло през март по-малко от очакваното от анализаторите. Това се посочва в доклад на федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis), публикуван днес на сайта й и цитиран от Ройтерс.

Обемът на продукцията на германския промишлен сектор е спаднал с 0,4 на сто през март 2024 г. в сравнение с февруари. Това сочат предварителните данни на "Дестатис", коригирани на сезонна и календарна основа. На годишна база (спрямо март 2023 г.) промишлената продукция е намаляла с 3,3 на сто, предаде БТА.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха германското промишлено производство да се свие с 0,6 на сто на месечна основа. По-малкият му спад се дължи на стабилизиране на сектора на строителството, посочва агенцията.

"Фактът, че промишленото производство е намаляло през март, след като в продължение на два месеца нарастваше, е сигнал, който ни напомня, че германската икономика все още изпитва затруднения", посочва Франческа Палмаз, главен икономист в консултантската компания "Кепитал икономикс".

Обемът на продукция на германския промишлен сектор се е увеличили с 1,7 на сто през февруари на месечна основа, сочат коригираните статистически данни.

През първото тримесечие на годината (януари-март 2024 г.) промишленото производство в Германия е нараснало с 1 на сто спрямо периода октомври-декември 2023 година. Експертът Франческа Палмаз очаква то да се увеличи още малко през тази година, но по-слабо в сравнение с предходни периоди.