След Leoni още две фирми за производство на авточасти я последват

Чуждите инвестиции в Плевен от последните години са свързани основно с един сектор – производството на автомобилни части. Германската Leoni още от 2015 г. проучваше къде в България да открие свой завод и избра Плевен.

Наскоро в сектора се присъедини и друг германски производител на автомобилни компоненти - Kayser Automotive Systems, а след време ще бъде последван и от френската  Akwel.

Kayser Automotive Systems ще отвори нов завод на територията на логистичен парк "БПД Плевен" първоначално за 10 г. Компанията ще наеме производствена площ от 5269 кв. метра, като ще имат възможност за експанзия в рамките на проекта с още около 5000 квадрата.

Тази германска компания оглеждаше българския пазар от 2020 г. Kayser Automotive Systems произвежда тръбни системи, клапани, резервоари и други подобни компоненти от 1997 г. и оперира в Европа, Азия и Северна Америка. Има производствени бази в Полша, Испания, Унгария, САЩ, Мексико, Китай и Индия. За нея работят повече от 3600 души.

Френският производител Akwel планира да прехвърли част от своите мощности от завод в Турция към Плевен. За намеренията съобщи преди време представителят на компанията за България Димитър Калдамуков на заседание на общинския съвет.

Аkwel възнамерява да закупи терена, на който бе бившият завод на "Електрокабел България" в кв. "Сторгозия". Вече е избран мениджър, който ще ръководи производството в Плевен. Тепърва ще се набира персонал и да се преобразуват съществуващите сгради към нуждите на производството.

Намеренията на инвеститора са до края на годината сделката за закупуване на избрания имот да е приключена.