Европейската комисия може да наложи глоба на "Майкрософт" (Microsoft), ако американската корпорация не предостави адекватна информация за рисковете, произтичащи от генеративни инструменти, базирани на изкуствен интелект, в търсачката си "Бинг" (Bing), предаде Ройтерс.

Комисията заяви, че е разтревожена от разпространението на така наречените дълбоки фалшификати (дийпфейк) и автоматизирано манипулиране на услуги, които могат да подведат избирателите.

Тя посочи, че засилва действията си във връзка с правоприлагането по въпроса, тъй като не е получила отговор на искане за информация от "Майкрософт", изпратено на 14 март.

Ако крайният срок до 27 май не бъде спазен, комисията може да глоби търсачката "Бинг" (Bing) с до 1 процент от общите ѝ годишни приходи, както и с периодични санкции до 5 процента от средните дневни приходи.

Освен това ЕК може да глоби компанията, ако тя предостави невярна или подвеждаща информация, пише БТА.

От технологичните компании се изисква да направят повече, за да се справят с незаконното и вредно съдържание на своите онлайн платформи, съгласно Закона за цифровите услуги на Европейския съюз, който влезе в сила миналата година.

Програми, функциониращи чрез генеративен изкуствен интелект, са един от рисковете за целостта на изборния процес, идентифицирани от Комисията, и по-специално по отношение на предстоящите избори за Европейски парламент през юни.