"Майкрософт" (Microsoft) планира да обяви по-късно днес хардуерни компоненти и софтуер за потребителски устройства на събитие в Редмънд, Вашингтон, предаде Ройтерс.

Очаква се производителят на "Уиндоус" (Windows) да разкрие нова версия на таблета "Surface Pro" (Сърфейс Про) и лаптоп "Сърфейс" (Surface), които разполагат с чипове "Куалком" (Qualcomm), базирани на архитектурата на "Арм холдингс" (Arm Holdings).

След като процесорите на "Интел" (Intel) доминираха пазара на персонални компютри в продължение на десетилетия, "Куалком" и други производители на компоненти се опитаха да се конкурират за процесорите на "Уиндоус".

Чиповете "Куалком Снапдрагън Екс Елит" (Qualcomm Snapdragon X Elite) включват т. нар. единица за невронна обработка, която е проектирана да ускорява приложения, фокусирани върху изкуствен интелект, както софтуера "Копайлът" (Copilot). Събитието на компанията е ден преди началото на годишната конференция за разработчици и е отворено за журналисти и анализатори. То обаче няма да се предава на живо.

"Майкрософт" има за цел да разшири предимството си в надпреварата за производство на инструменти, базирани на изкуствен интелект, за които потребителите са готови да плащат. 

Компанията избра "Куалком" да води усилията за преместване на операционната система "Уиндоус" към дизайна на чипове на "Арм" през 2016 г. "Куалком" има ексклузивни права върху устройства с "Уиндоус", които изтичат тази година.

Други дизайнери като "Енвидиа" (Nvidia) също полагат усилия да направят свои собствени чипове, базирани на "Арм".

Компютърната индустрия е подложена на нарастващ натиск от страна на "Епъл" (Apple), откакто компанията пусна своите персонализирани чипове, базирани на проекти на "Арм". Процесорите дадоха на компютрите "Мак" (Mac) по-дълъг живот на батерията и по-бърза обработка от конкурентните чипове, които изискват повече енергия, пише БТА.