Приложение ще позволява на живеещите да имат отдалечен достъп до управление на системите в жилищата

Над 50% от жилищата в новостроящия се луксозен комплекс Twin Tower в столицата вече са резервирани още преди старта на изграждане на проекта. Това съобщи пред журналисти Радослав Котларов, изпълнителен директор на „ГБС Инвест", която заедно със „Смарт консултънс" изгражда проекта.

Във вторник се състоя първата копка на комплекса на улица „Сребърна" 28 в София, като плановете предвиждат той да бъде напълно завършен през 2028 г.

„Умните жилища в този комплекс ще се продават от нас самите, няма да разчитаме на посредници. Над 150 от общо 289 апартамента вече са договорени с клиенти и в близките дни ще бъдат подписани договорите. Почти 100% от купувачите са български граждани", каза Котларов.

Twin Tower е част от все по-популярния сред купувачите на висок клас имоти сегмент „branded residence". Позициониран е на улица "Сребърна" 28. 24-етажната сграда ще разполага с 289 умни домове, над 40% озеленени площи от територията на комплекса, както и над 2000 кв. м. обслужващи зони. Комплексът предвижда умни системи за управление, висок клас интериорни решения, удобства като търговски обекти, детска площадка, басейн, зала за събития, зони за спорт.

В проекта "Главболгарстрой" са инвеститор в партньорство със "Смарт консултантс", като дяловете на двете компании са 50 на 50. ГБС ще изпълнява и строителството на модерния комплекс. Стойността на инвестицията е 120 млн. лв.

Комплексът се изгражда в района, който допреди десетина години беше промишлена зона „Хладилника", но е изцяло преобразен и се превръща в квартал от офисни и жилищни сгради. Представлява две идентични постройки, свързани от общо тяло, в центъра на което има празно пространство. Според автора на проекта арх. Илиян Илиев идеята е взаимствана от строителството в Далечния Изток, където се смята, че през тези празни пространства минават добри енергии, които се предават на живеещите в комплекса. Тази тенденция в архитектурата на жилищни сграда позволява и изграждането на повече зелени пространства и площи за общо ползване от живеещите. В случая Twin Tower ще притежава над 40% зелени площи, басейн, зала за съблития, фитнес. Близо две години е отнело проектирането на Twin Tower, като идеята за името е дошла от самите инвеститори.

Средната цена на жилищата в сградата е 1900 евро на квадратен метър, но расте с етажността. Жилищата се продават с напълно изградена инфраструктура, като отоплението ще е с термопомпи.

Twin Tower ще разполага с разработено специално приложение, позволяващо на живеещите отдалечен контрол върху жилището, например дистанционно включване и управление на осветлението, домакинските уреди, отоплението, охлаждането. Също и достъп до персонифицирана информация за битови сметки и плащания, подновяване и промяна на абонаменти от разстояние, получаване на новини и известия, плащане на сметки за комунални услуги. Приложението ще позволява също и достъп до вътрешната инфраструктура на сградата, резервирания и поръчка на стоки и услуги в нея, осигуряване дистанционно на достъп за гостите и директна връзка с мениджмънта на сградата.