След близо 40 години пауза часовникът в кулата над входа на Централни хали отново ще работи. Той ще свети когато е тъмно и ще издава два различни звукови сигнала – един на всеки четвърт час и друг – на всеки кръгъл час. Това съобщи членът на управителния съвет на „Кауфланд България" Петя Владимирова.

Магазинът отваря врати утре сутринта и вече ще работи всеки ден от 7 до 23 часа, след като претърпя мащабна реставрация и обновяване, в която бяха вложени близо 50 млн. лв.

По време на реставрацията е намерен оригиналният часовников механизъм, който е бил монтиран още 1915 г., той е почистен и реновиран и в момента е изложен на второто ниво на магазина. Близо 60 непоказвани досега фотографии на Централни хали са намерени с помощта на Регионалния исторически музей в София и Държавна агенция „Архиви" и ще стоят изложени в магазина.

„Близо 5 години упорита работа трябваха на целия ни екип, за да осъществим проекта", каза пред журналисти тази вечер изпълнителният директор на „Кауфланд България" Иван Чернев. Търговската площ на магазина е 1800 квадратни метра, а със своите 14 хиляди артикула това ще е най-големият магазин в идеалния център на столицата.

Реставрацията на сградата получи одобрението на Института за надвижимо културно наследство на Министерството на културата, като при реновацията оригиналните метални колони, които държат покрива на сградата, бяха разкрити докрай. Те са отливани в леярните на Огюст Айфел в Париж преди над 110 години, на същото място, на което е отливана конструкцията и на Айфеловата кула.

В центъра на магазина е направен и поставен шадраван, който е съществувал в оригиналния проект на архитект Наум Торбов, но никога не е бил изработван. Направен е от зелен мрамор, докаран от Индия. Около него има пейки за почивка.

Пространството е организирано по различен начин от обикновените хипермаркети на „Кауфланд" и е съобразено с естетиката на сградата.

В частта откъм малката уличка „Вашингтон" е направено второ ниво вътре в сградата, на което са разположени заведения за хранене.

Подземното пространство на Централни хали е организирано по нов начин. Около съхранените и разкрити още преди години останки от северната стена на крепостта „Улпия Сердика" и останките на римска баня, е изграден музеен кът с визуализация на древна Сердика. Из нея посетителите могат да се „разхождат" с помощта на виртуални очила. Тъчскрийн с изображения на древна жителка и на гладиатор позволява те да оживяват, а в близост е разположена детска книжарница.

Част от подземното пространство е превърнато в сцена с около 70 седящи места и на това място „Кауфланд" ще организира редовна културна програма. През уикенда 31 май – 2 юни на всеки два часа на сцената ще има ново събитие.

Магазинът ще има 12 каси - 6 обикновени и 6 - на самообслужване. Открит е и паркинг, който ще е безплатен за посетителите на магазина и на останалите търговски обекти в сградата. Безплатният престой на него е в рамките на 1 час и се доказва с касов бон, който трябва да се сканира на излизане.  Може да се паркира и без човек да е клиент на "Кауфланд" или останалите обекти, но тогава таксата е 6 лева на час, колкото се плаща и при просрочване на времето с над 2 часа.