Volvo представи първия си "готов за производство" самоуправляващ се камион, който разработи в сътрудничество с Aurora, компанията за технологии за автономно шофиране, основана от бивши ръководители на Google, Uber и Tesla.

Камионът е базиран на новия Volvo VNL, тежкотоварен модел влекач, предназначен предимно за пазара в САЩ. Автономната версия на камиона има серия от сензори и камери, за които се подава информация към системата за автономно шофиране от ниво 4 на Aurora, която според производителя, която позволява на камиона да се движи без човек зад волана. Двете компании твърдят, че камионът е "предназначен и създаден" за пакета от хардуер и софтуер за самостоятелно управление на Aurora.

Volvo, която произвежда около 10 процента от световните камиони от този клас, за първи път започна работа с Aurora през 2018 г. върху решения за самоуправляващи се камиони. Компаниите тестваха технологията си на обществени пътища, където бяха изминати над 1,5 милиона километра.

Aurora каза, че тази година планира да пусне в обращение 20 напълно автономни камиона, с цел да се разшири до около 100 машини през 2025 г.