Подписват се анексите към Колективния трудов договор за увеличението на заплатите в университетите. Това съобщиха от пресслужбата на КНСБ.

На 20 май от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че на 17 май полагащите се 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища са наредени от Министерството на образованието и науката по сметките на университетите. Сумата от 39 млн. лв. ще бъде разпределена само за академичния състав, посочиха още от КНСБ. Отпуснати са допълнително по 290 лв. за асистент, като със задна дата - от 1 януари 2024 г., заплатата за най-ниската академична длъжност става 2100 лв. Също от началото на годината за всички останали длъжности увеличението е с 240 лв. В тези средства са включени процент за прослужено време и осигуровки за сметка на работодателя, добавиха от КНСБ. 

На 17 май служебният премиер Димитър Главчев каза след среща с представители на синдикатите, че са постигнали договореност за още 40,7 млн. лв. за висшето образование. От сумата от 40,7 млн. лв. 5 830 000 лв. са за допълнителен ръст от по 50 лв. към увеличенията за главен асистент, за доцент и професор от предвидените повишения с първата, одобрена от Министерския съвет сума, добавиха от синдиката. По този начин и за тях вдигането на заплатите от 1 януари също вече е с по 290 лв. За повишаване на възнагражденията на административния персонал с 12 % от 1 януари 2024 г., се предвиждат 25,7 млн. лв. Увеличението е изчислено на база средната брутна работна заплата за неакадемичния състав в държавните висши училища - 1680 лв. за специалисти със средно образование и 1988 лв. за специалисти с висше образование. Сумата от 25,7 млн. лв. ще бъде разпределена по равно между всички работещи в административно-техническия и помощен персонал.

Преди дни от синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ и от синдиката "Висше образование" към КТ "Подкрепа" обявиха готовност за протест, която беше подкрепена и от Съвета на ректорите и Националното представителство на студентските съвети. Протестът не се състоя, но на 20 май 44 висши училища останаха затворени, а в позиция на Съвета на ректорите се посочваше, че "това не е протест за заплати, а протест срещу потъпкването и поставянето в ъгъла на значимостта на образованието и науката".