Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще намали основните си лихвени проценти с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта), когато управителният ѝ съвет се събере в началото на юни, заяви вицепрезидентът на финансовата институция Луис де Гиндос в интервю за "Оберьостерайхише нахрихтен" (Oberösterreichische Nachrichten), предаде ДПА.

Лихвеният процент на ЕЦБ  по основните операции по рефинансиране в момента възлиза на 4,5 на сто. Депозитното улеснение на ЕЦБ, процентът, който банките получават за депозити, е 4 на сто. Лихвата по пределното кредитно улеснение, определена от централната банка на еврозоната, остава на равнище от 4,75 на сто.

ЕЦБ сложи край на годините на нулеви и отрицателни лихви през юли 2022 г., за да намали инфлацията, която беше нараснала с рекорден темп.

През последните месеци се чуха призиви към ЕЦБ да разхлаби паричната политика чрез намаляване на лихвите, за да облекчи условията за финансиране за бизнеса и инвеститорите и да насърчи слабия икономически растеж в ключови икономики от еврозоната.

Де Гиндос посочи високо ниво на несигурност и заяви, че все още нищо не е решено. Управителният съвет ще изчака развитието на икономическите данни, допълни вицепрезидентът на ЕЦБ.

Финансовата институция трябва да публикува своята икономическа прогноза за еврозоната през юни, с прогнози както за растежа, така и за инфлацията, пише БТА.