Lamborghini реши да изтегли за ремонт във фирмените си сервизи единствения си SUV - Urus, заради предния капак, който може да се отвори или дори да  изхвърчи при по-бързо шофиране.

Отзоваването обхваща моделите Urus Performante (2023 - 2024) и Urus S, общо 2133 екземпляра, но от компанията смятат, че само 2 процента от тези коли имат споменатия дефект.

Проблемът е в нитовете на механизма за затваряне на капака. Установено е, че шпилките за нитове могат да имат известна деформация поради непоследователен производствен процес от доставчика. Това може да доведе до образуването на малки луфтове между капака и предната броня при скорост до 150 км/ч, а увеличеният въздушен поток да претовари механизма за затваряне на капака и да причини неизправност.

В този случай капакът може да се отвори и да закрие видимостта пред водача и да повреди предното стъкло, а също така е възможно да се отдели напълно от автомобила и да застраши останалите на пътя.

Lamborghini разбра за потенциалния проблем през август миналата година и получи две жалби в Европа, свързани с разместване на капака и предната броня на Urus, поради което започна разследване с доставчика.

През февруари предният капак на Urus в Индонезия напълно се отдели при висока скорост, което накара компанията да започне ново разследване и да открие дефектни нитове в механизма за затваряне. Доставчикът започна да произвежда по-здрави части, уверяват от италианската фирма.