Средният разход на човек у нас се вдига с 28% за година

Българите са оказват по-щедри, когато почиват тук, а в чужбина харчат предпазливо. През първото тримесечие на 2024 г. сумата на човек при почивка в България се е увеличила с 28% на годишна база, става ясно от данни на НСИ. Така сумата от 210,45 се е увеличила на 272,82 лв.

При почивките в чужбина обаче няма такова рязко увеличение. Преди година човек средно е харчил 707,82 лв., а сега - 717,48. (Виж инфографиката.)

Докато за харчовете в чужбина

разликата почти изцяло съвпада с инфлацията

за тази една година, за почивката в България обяснението трябва да се търси другаде. Данните на НСИ показват, че ресторантите и хотелите, пакетните почивки и транспортът са далеч по-малко от тези 28%. Цените в ресторантите и баровете например са се увеличили със 7% между първото тримесечие на миналата година и тази. Хотелското настаняване е по-скъпо с 4%. Също с 4% по-скъпи са уредите и екипировката за ски, спорт и къмпинги. Транспортните разходи за последната година са поскъпнали с 3,6%.

В разходите за туризъм статистиката включва храненето, хотелското настаняване, транспорта и развлеченията и най-правдоподобното обяснение е, че българинът просто харчи повече, когато почива в страната. Доказват го и данните за постъпленията в туризма: докато през първите три месеца на миналата година те са били 269 млн. лв., тази година

вече са 369 млн., като това е увеличение с 37%

Данните за индивидуалните харчове на населението за туризъм се получават на анкетен принцип, докато постъпленията идват по линия на отчетите на фирмите.

По принцип през първото тримесечие на годината постъпленията от туризъм и харчовете на хората са най-ниски. През третото тримесечие на 2023 г., т.е. в разгара на летния сезон, българските хотели, ресторанти и туроператори са отчели рекордните 938 млн. лв. постъпления.