Съвременната кухня е незавършена, ако в нея няма абсорбатор. Макар понякога да ни се струва, че този уред е маловажен, това изобщо не е така. Абсорбаторът е един незаменим помощник в кухнята особено когато готвим, защото ни помага да се справим бързо с миризмите в процеса.

Абсорбаторите, или още наричани аспиратори, имат редица предимства. Затова все повече съвременни домакинства избират да допълнят кухните си именно с този уред. По този начин ги модернизират и поддържат по-лесно чисти. Но това далеч не са единствените предимства на съвременните абсорбатори. Ето пет от тях:

По-чист и свеж въздух

Понякога, когато готвим, в кухнята се задържат остатъчни аромати, с които трудно успяваме да се справим. Може дори да се случи неприятните миризми в кухнята да са с някакъв външен произход. Независимо обаче какъв е източникът, абсорбаторът би свършил чудесна работа тук. Много от съвременните модели не просто аспирират неприятните миризми, но и служат за пречистване на въздуха.

Иновативност на дизайна и възможности за различен тип монтаж

Развитието на модерните технологии дава своето отражение и при разработването на новите съвременни модели абсорбатори. Те се предлагат с иновативен и компактен дизайн, който да пасне на всяка кухня, съчетавайки в себе си удобство и функционалност:

  • Абсорбатор за стена – модел, предлаган за традиционен комин или ъглови модели.
  • Абсорбатор за вграждане – вгражда се в кухненски шкаф, като по този начин пести пространство, когато то е ограничено.
  • Телескопичен абсорбатор – този модел се позиционира под шкаф, като се издърпва напред, за да работи.
  • Напълно интегриран абсорбатор – удобството на този модел е в цялостната интеграция в шкафа над плота.

Освен това вече се предлагат и различни опции за монтаж:

  • Таванен абсорбатор – вгражда се директно в тавана над мястото, на което е разположена печката.
  • Островен абсорбатор – при тези модели абсорбаторът виси от тавана над мястото на печката, създавайки специфичен визуален ефект.
  • Абсорбатор, който се прибира в плота – показва се от работния плот, а след това сам се прибира, отново там. Този вариант е стилен и не заема никакво излишно място в кухнята.
  • Вентилаторен плот – макар да изглежда сходен с предходния вариант, има някои разлики. Отново имаме модел, който е компактно вграден в плота, но при работа не изскача от него.

Лесна поддръжка

За да функционира оптимално даден уред и да удължим периода на експлоатацията му, следва да полагаме правилните профилактични грижи за него. В това отношение съвременните абсорбатори са изключително непретенциозни за поддръжка. Филтрите им се свалят бързо и лесно, а самото почистване може да се извършва в миялна машина или с вода и кърпа.

Тиха и икономична работа

Често се създава впечатлението, че абсорбаторите са шумни и хабят прекалено много енергия при работа. Това съвсем не се отнася до съвременните модели, дори напротив. Благодарение на двигателите от ново поколение, което използват, те работят изключително икономично и тихо. Много съвременни модели произвеждат шум в диапазона между 50 и 70 децибела.

Допълнителни функции

По-новите модели абсорбатори предлагат допълнителни опции. Те могат да включват например таймер за автоматично изключване, а също и индикатори, сигнализиращи, че е време за почистване на филтрите.