Акциите на японския стартъп за премахване на космически боклук "Астроскейл Холдингс" (Astroscale Holdings) поскъпнаха с 51 на сто при дебюта си на борсата в Токио, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Книжата се търгуваха по 1281 йени за брой, докато първоначално обявената цена при излизането на борсата на дружеството бе 850 йени за акция. Това изпрати пазарната оценка на "Астроскейл Холдингс" до 145 милиарда йени (934 милиона долара).

Публичното предлагане е "голяма стъпка от нашия дълъг път за решаване на глобален общ проблем" относно увеличаването на космическите отпадъци, каза основателят и главен изпълнителен директор на "Астроскейл Холдингс" Нобу Окада.

Стартъпът спечели подкрепата на правителствата в Япония, САЩ и Великобритания, тъй като разработва технология за премахване на космическите отпадъци, разглеждани като риск, като по този начин предпазва сателитите в Космоса от сблъсък с тях.

Технологията на компанията и потенциалът ѝ за търговски растеж доведоха до засилен интерес от инвеститори - приблизително 30 пъти по-голямо от размера на първоначалната оферта, каза Окада, бивш служител на японското финансово министерство, който основава компанията през 2013 година.

Компанията продаде 12,49 милиона акции в Япония и 9,68 милиона акции в чужбина, след като определи цената на първичното си публично предлагане на възможния максимум от посочения диапазон - от 750 до 850 йени на ценна книга. Това не включва опцията, позволяваща на инвеститорите да продават допълнителни ценни книжа, ако има допълнително търсене (greenshoe).

"Астроскейл" регистрира консолидирана загуба от 9,2 милиарда йени през финансовата 2022 г.

Япония е обещала космически субсидии и договори за милиарди долари за частни фирми, за да засили националната си сигурност и да удвои размера на местната космическа индустрия до 8 трилиона йени до началото на 2030 година.