Ако избяга от тях, и по-посредственият си гарантира по-голям успех

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

У всекиго се крие талант. У някои обаче дреме и никога не се събужда.

Преди около век учените фаворизираха ролята на гените за способностите на личността. После драматично промениха възгледите си за наследствеността. Според тях дори гениите не се раждат, а се изграждат като изключителни личности. Те не позволяват да им попречат лоши навици, често срещани и много лесни за усвояване.

Според новите теории талантът и интелигентността не са просто генетични дадености, която някои имат, а други нямат. Всичко, което човек е, се дължи на това, което получава с ДНК-то си плюс поредица от процеси на развитие.

Гените си взаимодействат със средата. Оказва се, че еднаквата наследственост има различен ефект върху личността в зависимост от това какво се случва наоколо. Няма генетични фактори, които могат да бъдат изследвани извън средата, обяснява проф. Майкъл Мийни.

Това означава, че всичко свързано с личността - интелигентността, способностите, се определя от живота, който тя води. Разбирането за "вътрешно наследство" в абсолютния му смисъл на независимо от всичко останало не е правилно, изтъква професорът.

Да, гените са от значение. Хората са различни, имат различни теоретични видове потенциал. Някой отлично рисува. Друг пресмята сякаш по магически начин огромни числа. Трети е изключителен комуникатор - успява да убеди краставичаря да си купи от него краставици.

Затова е важно човек да разбере какво може най-добре, силните и слабите си страни. Силните ще използва, слабите ще подобрява. Така ще се възползва максимално от заложбите си и ще развие способностите си.

Тук средата безспорно има значение - подкрепата на семейството, шансовете за образование, които държавата предоставя, ценностите, които обществото изповяда, обясняват социолозите. Децата, които нямат достъп до добро училище, не получават възможности като онези, които имат.

Но все пак от най-голямо значение са усилията, които човек полага през целия си живот.

За да постигнете успех, е задължително да обичате да учите нови неща, упорито да търсите нова информация, да се палите по това, което правите. Ако у вас ги няма едновременно любознателността, последователността и страстта, няма да постигнете успех, каквато и професия да изберете, твърдят специалистите по личностно развитие.

Историята опровергава масовото убеждение, че на хората, които имат дарба, всичко им се получава лесно заради вродените им способности. Всички, които са постигнали голям успех в изкуството, науката, бизнеса, са работили неуморно и денонощно. Това увеличава шансовете за успех, защото умножава уменията и опита. Теорията, че за да станете майстори, са ви необходими 10 000 часа практика, е доказана многократно.

Успешните идеи често идват в преследването на нещо, което повечето хора определят като лудост. Затова бъдете смели да започвате начинания, за които никой не се е осмелил. Не се плашете да поставяте под съмнение правила, мъдрости, начини, които всички смятат за непоклатими и единствено възможни.

Не спирайте да слушате и да крадете от другите. Всеки човек е различен, всяко мнение крие частица истина, нещо, от което можете да се поучите или да ви даде идея. Когато вашият ум е отворен за постоянни промени, ще имате успех в кариерата, прогнозират експертите.

След гените, правилно разпознатите силни страни и развиването на способностите обаче идват поне 5 лоши навика, които пречат на успеха. Ако не се освободи от тях, талантливият и подготвен професионалист може да има горе-долу средни постижения. Обратното - по-посредствен човек е в състояние да направи по-големи пробиви, защото е по-смел, по-приспособим, по-малко емоционален.

1. Страх от грешка. Умният човек допуска, че е възможно да се провали, и прави всичко възможно да предотврати това. Но когато все пак му се случи въпреки всички предпазни мерки и планове Б, В, Г, приема спокойно грешките си. Сяда да ги анализира и да се учи от тях. Никога не позволява страхът от неуспех да го откаже от намеренията и идеите му. (И страхът от неодобрение е страшен.) Смелостта човек да пристъпи към действие и волята да се вдигне след провал са сред най-ценните житейски навици.

2. Липса на гъвкавост. Умният човек винаги е готов да направи промени в ход, да отчете новите обстоятелства, да види чуждата логика, да предложи и приложи различни варианти. Не се заинатява на своето, колкото и да се смята за талантлив, способен, опитен.

3. Дефицит на самостоятелно мислене. Това не означава да не отчитате вярното и полезното в чуждите мнения. Означава да позволявате другите да контролират живота ви, защото искате да угодите на общите представи и нагласи, изтъкват специалистите. Ако смятате, че мнозинството винаги е право, никога няма да успеете да мислите по начин, различен от другите, колкото и таланти и способности да имате.

4. Бързоречие. Сиреч не мислите много, преди да говорите. Това е черта, която може да дойде от самочувствието ви на талантливи и опитни професионалисти. Не че бърборите безразборно, а не преценявате това, което искате да кажате, преди да го кажате, в зависимост от конкретните обстоятелства и от аудиторията.

5. Подвластност на чувствата. Много лош навик е да си позволявате да реагирате в зависимост от моментната емоция. Без значение дали изпитвате радост или гняв, не бива това да определя поведението ви. Особено в напрегнат момент и особено отрицателните емоции могат да задраскат дълго полагани усилия. Но и преждевременно усещане за победа би се оказало пагубно в много случаи. Затова специалистите казват, че липсата на контрол върху емоциите е слабост, която е в състояние да провали талантите, способностите и усилията на всеки.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Ужасът вечно недоволен шеф и техники да се справите

Кои 3 показателя за пенсионните си вноски да следите, колкото и далеч да ви се струва пенсията

Опитомяването на чувствата за 90 секунди осигурява мир и успех в работата

Ловки трикове да ставате симпатични

Ритуалът за късмет не е просто суеверие - научно доказано е как помага

10 незабележими, но коварни капани от шефа и как да ги избегнете

Блондинки и други предразсъдъци, които провалят успеха

Как да живеете с нелюбима работа - съветите на когнитивни психолози

Да, и успехът е навик

Как чрез хиперсъзнанието можете да се програмирате за успех

Като чуете "С цялото ми уважение", хич няма да ви уважат. И още пасивно-агресивни реплики