Избраха четирима ученици, които да представят България на Международната олимпиада по химия от 21 до 30 юли в Саудитска Арабия. Това съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. 

В националния отбор за Международната олимпиада по химия са Виктор Лилов (12 клас), Преслав Георгиев (12 клас), Явор Христов (12 клас) и Никола Нинков (10 клас). И четиримата са възпитаници на Софийската математическа гимназия (СМГ) „Паисий Хилендарски“.

Ръководители на олимпийците са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултет по химия и фармация на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. В подбора и подготовката на учениците за националния отбор по химия участват още доц. д-р Христо Чанев, гл. ас. д-р Светослав Аначков, гл. ас. д-р Даниела Цекова, доц. д-р Никола Бурджиев, ас. д-р Марко Костадинов, гл. ас. д-р Вяра Велчева.

Миналата година националният отбор по химия спечели два златни и два сребърни медала.

Виктор Лилов за втори път е част от националния отбор по химия, като миналата година спечели златен медал от Международната олимпиада. През 2023 г. Виктор Лилов бе част от националните отбори по химия и по биология. Той спечели златен медал от Международната олимпиада по химия, сребърен медал от Международната по биология и сребърен медал от Международната Менделеевска по химия. 

През пролетта на тази година той спечели и златен медал от Международната Менделеевска олимпиада по химия, което го превърна в първия български ученик със златни медали от двете най-престижни световни състезания по химия, посочват от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Преслав Георгиев също за втори път достига до националния отбор на България по химия, като миналата година спечели сребърен медал от международната олимпиада. Георгиев се интересува от химия още от осми клас. Той има спечелени сребърен и бронзов медал от Международната Менделеевска олимпиада по химия съответно за 2023 и 2024 г.

Явор Христов е за трети път в националния отбор по химия. За двете си участия до този момент той е спечелил два сребърни медала от международната олимпиада. Христов е участвал в световни турнири по химия, като освен медалите от Международната олимпиада по химия през 2022 и 2023 г., той има и две сребърни отличия от Международната Менделеевска олимпиада - през 2023 и 2024 г. 

Никола Нинков за първи път е част от националния отбор по химия. Извън химията той се занимава със смесени бойни спортове и катерене.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател, а като редовен участник - от следващата 1969 г., в Полша. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1973 г. и 1981 г.