За два месеца цените им паднаха с 10 ст.

Приятна изненада за шофьорите в началото на лятото. Вместо традиционното поскъпване на горивата при старта на отпускарския сезон, когато пътуванията се увеличават, сега има понижение на цените.

Масовият бензин А-95 по големите вериги се продава за 2,64-2,69 лева, което на практика е нивото като преди година. Дизелът е на сходни цени, с 1-2 ст. разлика. При малките бензиностанции има и котировки под 2,55 лева. А за последните два месеца горивата са паднали с 10 ст.

През миналото лято тенденцията бе обратното - горивата през лятото тръгнаха нагоре, като тогава обяснението бе с покачването на петрола след увеличеното потребление в Китай. Тогава барел бе стигнал над 85 долара. Сега цените на нефта са надолу и остава твърдо под 80 долара.

Данни от различни специализирани сайтове показват, че спад има в целия ЕС, но

България остава с най-ниските цени на литър

До нашите се доближават само тези в Малта и Румъния, където са сходни. Под 3 лева са горивата още само в Унгария, Кипър, Литва, Полша, Словения. Съседна Гърция е сред скъпите, защото там литър бензин е 3,71 лв., дизелът е 3,18 лв. Рекордьор по цени е Нидерландия, където А-95 е над 4 лева, а дизелът гони 3,50 лв.

Не се оправдават и мрачните прогнози, че спирането на доставките на руски нефт ще вдигне цената на горивата. От април бургаската рафинерия работи с петрол, който не идва от Москва, но това не води до поскъпване.

Има голяма вероятност цените на горивата да се задържат

без особени промени през цялото лято заради петрола. Според публикация във Financial Times на страните производителки от ОПЕК им става все по-трудно да поддържат високи котировки.

Всъщност има признаци, че картелът, сред чийто поддръжници е Русия, може да е останал без опции. Макар всички съществуващи намаления на добива да бяха удължени, от октомври 2024 г. се оказва, че доброволното съкращаване от осем членки на обща стойност 2,2 млн. барела на ден постепенно ще бъде отменено.

Очакваното повишение на търсенето също не може да е гаранция за по-високи цени, защото все повече се увеличава американският шистов добив и този от офшорни полета. Например това в Гвиана се оказва рентабилно при цена под 30 долара за барел според изследване на Rystad Energy. При класическия добив се смята, че пазарната цена, която прави производството рентабилно, е в диапазона 50-60 долара за барел.