Ако борсовите цени на тока и на газа продължат да вървят нагоре това ще доведе до промени в елементите, които образуват цената на електроенергията за бита от 1 юли.

Това се разбра от коментарите на Пламен Младеновски, ръководител на работната група на КЕВР по време на откритото заседание за цените на битовите потребители от 1 юли. 

Най-вече ще се промени прогнозната пазарна цена за регулаторната година - от 1 юли 2024 до 30 юни 2025 г.  Според нея се определят плащанията на премии към ВЕИ-тата, и за електроенергията на топлофикациите, както и технологичните разходи на мрежовите оператори. Тя и без това се видя ниска на енергийните компании., които участваха в обсъждането. 

Да припомним, че средното увеличение на цената на тока от 1 юли в досегашния доклад на КЕВР се предвиждаше да е 1,39%. Експерти коментираха, че ако има още поскъпване, то ще е малко - до 1,59% средно. 

"Ако тази тенденция продължи до края на месеца, най-вероятно ще се наложи да преразгледаме предложената стойност на прогнозната пазарна цена и това ще доведе до промяна на стойностите на ценообразуващите елементи в решението и промяна в предложените цени", заяви Пламен Младеновски.

И компаниите, които правят микса на тока за бита - вецовете на НЕК и АЕЦ "Козлодуй" изразиха притеснения, че квотата електроенергия, която трябва да предоставят за домакинствата е завишена. В квотата на НЕК са предвидени количества от ПАВЕЦ "Чаира", което все още не работи.

От НЕК настояха да се включи в микса за бита и количества електроенергия, произведена от "КонтурГлобал Марица-изток 3", която в момента е спряна, защото не издържа на ниските цени на борсата. 

"Еврохолд" и ЕВН отново настоява цената за достъп до мрежите им да се плаща не на база консумиран ток, а на присъединена мощност.  Да поясним, че сред населението тя е известна като такса "електромер" и идеята е да я плащат и онези потребители на вили и селски къщи, които не ги обитават целогодишно.

Тази идея намери подкрепа от Александър Йорданов, член на КЕВР, който поясни, че целта не е да се увеличат разходите на домакинствата, а те са се разпределят справедливо. 

Младеновски също я подкрепи, но заяви, че дружествата я изчисляват по различни методики, а тя трябва да е една за всички. Явно това намерение сега няма да бъде прието от енергийния регулатор, но ще се работи по него.

Експерти, които "24 часа" попита, коментираха, че тя може да е малка, по подобие на таксата на газоразпределителните дружества, както и по пример на Северна Македония, където тя също е месечна.  

Деян Червенкондев, директор на фонд "Сигурност на електроенергийната система",  заяви, че в миналогодишното решение на КЕВР, което е в действие до 30 юни, прогнозната цена на въглеродните емисии е прогнозирана за 91 евро на тон и направи сравнение с февруари, когато те са стрували цена 47-49 евро. Това е отворило дупка във фонда от половин милиард лева, тъй като парите от квотите са сред основните източници на приходи в него. 

Червенкондев каза още, че обикновено фондът има финансови буфери, резерви. Но част от парите са били пренасочени за други разходи - като например компенсациите за скъпия ток на бизнеса и другите нестопански потребители.  

Той се спря на решението на служебното правителство за запълването на този дефицит, тъй като с него бе овладяно и поскъпването на тока за домакинствата. 

Председателят на КЕВР Иван Иванов се съгласи с него. Той поясни, че  всички прогнозни цени са направени на базата на данните към края на месец май и  ако има съществено изменение на тези цени, те ще бъдат отразени. "Надявам се това да не бъде в голяма степен, въпреки че се наблюдава динамика в цените на електрическата енергия и на природния газ", коментира Иванов.

 По-рано се проведе открито заседание за цените на парното и топлата вода.

Средното поевтиняване за страната с 8,44% на парното и топлата вода от 1 юли бе обсъдено на открито заседание в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране.

За София намалението се очаква да бъде със 7,02 на сто, в Пловдив - със 7,81 на сто. Най-малко се предвижда да поевтинеят парното и топлата вода във Велико Търново - с 2,44%, а най-голямото поскъпване е в в Бургас - с 14,09%.