Акционерите на "Тесла" (Tesla) одобриха спорния план за възнаграждение от 56 милиарда долара на главния изпълнителен директор Илон Мъск, предаде Ройтерс. Това е голяма подкрепа за Мъск и управлението му, както и стимул да запази фокуса си върху най-големия си източник на богатство.

Одобрението подчертава подкрепата, на която Мъск се радва от по-малките инвеститори на "Тесла", много от които са изявени привърженици на милиардера. Предложението беше прието въпреки съпротивата на някои големи институционални инвеститори и други по-крупни акционери.

По време на годишното събрание на акционерите в Остин, Тексас, Мъск описа себе си като патологичен оптимист. "Ако не бях оптимист, това нямаше да съществува, тази фабрика нямаше да съществува", каза Мъск под аплодисменти. "Но накрая се справям. Това е важното", допълни той.

Спорната сделка

Сделката постигната още през 2018 г. предвижда Мъск да получи около 300 милиона акции на "Тесла", ако компанията изпълни поредица от цели за период до 10 години, сред които увеличение на пазарната си капитализация от около 50 милиарда долара до 650 милиарда, допълва ДПА.

Въз основа на тази цел стойността на пакета беше оценена на около 56 милиарда долара.

След бърз растеж "Тесла" бързо достигна целта от 650 милиарда долара. Понякога пазарната стойност на компанията дори надхвърляше 1 трилион долара, което означаваше, че пакетът от възнаграждения на Мъск временно струваше около 100 милиарда долара.

Оттогава търсенето на електромобили се забави значително и компанията сега се оценява на около 580 милиарда долара на фондовия пазар.

Мъск съобщи, че предложенията са получили огромна подкрепа. Одобрението обаче не решава съдебно дело относно пакета заплати в съд в щата Делауеър, което може да се проточи с месеци, според някои правни експерти.

Съдията по делото анулира пакета от заплати през януари, описвайки го като "непостижим".

Мъск също може да бъде изправен пред нови съдебни дела за пакета, който ще бъде най-големият в корпоративната история на САЩ.

"Не е приключило", каза Брайън Куин, професор в Юридическия факултет на Бостънския колеж. Съдията от Делауеър ще проучи гласуването и ще изиска от "Тесла" да докаже, че процесът не е бил принуден или неправомерно повлиян от Мъск, каза той.

Цената на акциите на "Тесла" падна с около 55 на сто от пика си през 2021 година, тъй като продажбите на електромобили се забавиха и вниманието на Мъск се раздвоява между "Тесла" и други компании, които управлява.

Акциите затвориха с ръст от 2,9 на сто в четвъртък.

"Акционерите отново одобриха условията на договора, изпращайки силен сигнал, че "сделката си е сделка" и Мъск заслужава да бъде възнаграден за покриване на високите прагове на изцяло базиран на стимули договор", заяви Гарет Нелсън, старши анализатор в "Си Еф Ар Ей ризърч" (CFRA Research).

Бордът заяви, че Мъск заслужава пакета, защото е постигнал всички амбициозни цели за пазарна стойност, приходи и рентабилност. Големите инвеститори, включително Системата за пенсиониране на държавните служители в Калифорния, известна като CalPERS, нарекоха пакета за заплащане "прекомерен".

"Илон Мъск и председателят на компанията (Робин) Денхолм направиха това относно лоялността на главния изпълнителен директор и представиха гласовете като решение за това дали компанията може да задържи Мъск", каза Айвън Фришберг, главен директор по устойчивост в "Амалгамейтед банк" (Amalgamated Bank).

Въпреки че Мъск несъмнено е движещата сила на компанията и се приписва голяма част от нейния успех на него, продажбите и печалбата на компанията се забавиха.

Преместване на седалището в Тексас

Акционерите също така одобриха предложение за преместване на централата на компанията от щата щата Делауеър в Тексас. Те одобриха и други предложения, включително преизбирането на двама членове на борда: Кимбал Мъск, брат на Илон Мъск и Джеймс Мърдок, бивш изпълнителен директор в медийната компания "Туенти фърст сенчъри фокс" (Twenty-First Century Fox), син на медийния магнат Рупърт Мърдок.

Акционерите повишиха нивото на контрол на инвеститорите, като приеха предложения в полза на съкращаване на сроковете на борда до една година и намаляване на изискванията за гласуване за предложения до обикновено мнозинство, въпреки противопоставянето на борда и на двете предложения.

"Тесла" не разкри резултатите от гласуването, които се очаква да бъдат обявени през следващите дни. Най-малко половин милион зрители гледаха срещата на живо в социалната мрежа "Екс" (X), а около 40 000 в "ЮТюб" (YouTube).

"Това на първо място е послание, че акционерите на дребно на "Тесла" наистина одобряват случващото се. Ще бъде интересно да видим какви са точните проценти на гласовете", каза Линдзи Стюарт, директор на отдела за изследвания и политика на стопанисване в "Морнингстар" (Morningstar).

Одобрението на акционерите за компенсацията служи както като одобрение на мандата на Мъск, така и като признание, че инвеститорите не искат да рискуват бъдещето на компанията, предават международните осведомителни агенции.

"Те пренебрегват основните човешки рискове, при които "Тесла" може да стана още по-зависима от Мъск в бъдеще", каза Джейсън Шлецер, професор в университета "Джорджтаун", с опит в корпоративното управление.

Натискът на Мъск

През януари Мъск заплаши да изгради изкуствен интелект и продукти за роботика извън компанията, ако не успее да получи достатъчно контрол върху гласуването.

Той пренасочи фокуса на "Тесла" към самоуправляващи се таксита, отлагайки по-евтините електрически автомобили за масовия пазар, въпреки опасенията на някои инвеститори, че автономната технология ще бъде трудна за усъвършенстване.

В актуална информация за представянето на "Тесла", Мъск заяви, че компанията е достигнала седмичен рекорд от 1300 пратки от своите електрически пикапи "Сайбъртрък" (Cybertruck) и че са в сила плановете за масово производство на камионите "Семи" (Semi).

Той говори дълго за планове за автономни автомобили, но не посочи времева рамка за пускането им от компанията.

Мъск добави още две компании към списъка си, след като пакетът за заплащане беше одобрен през 2018 година. Сега той управлява или притежава шест фирми, включително ракетостроителя "Спейс Екс" (SpaceX), гиганта на социалните медии "Екс" (X), бивш "Туитър" (Twitter), и компанията за изкуствен интелект "ексЕйАй" (xAI), която Мъск създаде през 2023 година.

/СЛС/

СПОДЕЛЕТЕ
СВЪРЗАНИ НОВИНИ