Стотици разгледаха красивата сграда, уникалните витражи, залата за заседания, стилния кабинет в синьо на управителя на централната банка


Една от най-солидните и стари институции у нас – БНБ отпразнува рождения си ден с отворени врати за гости. Стотици любопитни извиха дълги опашки за да влязат в красивата сграда в центъра на столицата.
Мнозина си поръчаха сувенирни банкноти със собствения им лик. Любопитни си припомниха паричния салон и стълбите в средата му, които отвеждат до трезорите, съхраняващи много лични тайни. Други надникнаха в залата, където управителният съвет на банката взема важни за всички решения. Музейната експозиция привлече вниманието на хора от всички възрасти и професии. Писмо с намеренията за построяване на сградата, първите български банкноти, монети от различни исторически периоди, циклостили и старинни телефони са свидетелства за дългата, изпълнена с много превратности история на централната ни банка.
Голям интерес сред посетителите очаквано предизвиква кабинетът на управителя със съхранен през годините дизайн с преобладаващо синьо и старинни мебели. За да бъдат съхранени за паметта за поколенията са подредени портрети с маслени бои на всички заставали начело на банката.
Часовник в основния салон, негови скици с молив и снимка с неговия автор са сред артефактите в банката. И красивите витражи на много места в сградата. Един от тях, на Иван Пенков показва началото на българските пари, датиращо от времето на Втората българска държава . Витраж на гениалния Дечко Узунов, изобразил стопанския живот на Третата българска държава придава колорит на заседателната зала.
В началото на деня, управителят на БНБ Димитър Радев откри изложба, изцяло посветена на 145 -та годишнина от основаването на централната банка, подредила в снимки историята на институцията през годините. Той представи и първата книга от специална поредица „История на финансите и банковото дело". В нея са описани мандатите и функциите на БНБ от създаването през 1879 година до 1947 г. В следващите книги от нея ще бъдат разказани всички до наши дни.