За него ще се търсят високотехнологични и нискоемисийни производства

Индустриален парк ще бъде изграден в Търговище по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщават от общината. Градът е сред десетте областни центъра в България, които Министерството на иновациите и растежа одобри за финансиране по Програмата за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции.
Паркът ще бъде създаден и ще работи на основата на публично-частно партньорство между общинския "БКС Индустриален парк Търговище" ЕООД и "Прима Магна Груп" АД. Акционерното дружество заяви желание за партньорство пред общината през 2023 г. и ще осигури част от необходимите имоти, върху които ще бъде изградена зоната.

Според изискванията на програмата, е необходимо да бъдат осигурени поне 300 дка за обособяването на индустриалния парк. В обхвата му ще се включат частни и общински имоти в промишлената зона на града.
Набелязани са терени, които са в близост до главния път София-Варна, до железопътна линия и с възможност за изграждане на необходимата техническа инфраструктура - захранване с електричество, ВиК и други.

Проектът е на обща стойност от над 34 млн. лв. От тях 27 млн. лв. са осигурени от програмата, а останалите са съфинансиране от "БКС Индустриален парк Търговище" ЕООД и "Прима Магна Груп" АД, което е и изискване на програмата.

За бъдещата индустриална зона ще се търсят високотехнологични и нискоемисийни производства. Това разясниха кметът ва Търговище д-р Дарин Димитров и секретарят на общината Христалина Халачева по време на Българо-турски дамски бизнес форум, който се проведе в края на миналата седмица в града. Негови организатори бяха Българско-турският дамски бизнес клуб и Генералното консулство на Република Турция в Бургас, в партньорство с община Търговище.

Във форума участваха над 130 души от България и Турция. Сред тях бе и генералният консул на Република Турция в Бургас Толга Оркун.
Кметът д-р Димитров заяви, че местната власт е отворена за партньорства с бизнеса както от региона, така и от цялата страна, и от чужбина. "Търговище е град с потенциал, който има какво да предложи на инвеститорите. Винаги сме готови за диалог и сътрудничество с бизнеса, но и с близки до нас индустриални паркове. Освен конкуренция, по-важно е да осъзнаем, че само, работейки заедно, можем да допринесем за развитието на целия Североизточен регион", каза той. Д-р Димитров поясни, че изграждането на зоната ще отнеме между две и три години, като очакваният са дейностите да приключат до края на 2026 г. Общата площ на парка ще е над 300 дка.

В презентация си секретарят на общината Христалина Халачева разясни, че терените се намират на територията на бившия завод "Енергия" и площите в близост. Към момента проявен интерес за инвестиции има от фирми за производства на проводници, на литиево-йонни батерии, на зелен водород и други. Ще се търсят партньорства с логистични и транспортни компании, технологични и научни иноватори, стартъпи, малки и средни предприятия, и други.

Генералният консул на Република Турция в Бургас Толга Онур заяви готовност да съдейства за провеждането на срещи и обмяна на опит между Търговище и технологични паркове в Турция.