Завръщането на кораба „Старлайнер“ на Земята от Международната космическа станция с първия му екипаж от астронавти е отложено до 26 юни, съобщи Ройтерс, позовавайки се на официално съобщение на НАСА от вторник.

Новото отлагане на завръщането има за цел „да даде на екипа ни малко повече време да разгледа данните, да направи някои анализи и да се увери, че наистина сме готови да се върнем у дома“, каза Стив Стич, ръководител на програмата за комерсиални екипажи на НАСА.

Астронавтите Буч Уилмор и Суни Уилямс бяха изстреляни на борда на „Старлайнер“ на компанията „Боинг“ на 5 юни и пристигнаха на МКС след 24-часов полет, по време на който космическият кораб се сблъска с четири изтичания на хелий и пет повреди на 28-те си маневрени двигатели.

НАСА планира да отпътува към Земята не по-рано от 26 юни, като остави възможност за допълнително удължаване на времето на МКС. „Старлайнер“, макар и проектиран за бъдещи шестмесечни мисии, може да остане прикачен към МКС за максимум 45 дни по време на настоящата си мисия.

Очаква се полетът обратно до Земята да продължи около шест часа и корабът да се приземи в пустинята на Юта, Ню Мексико, или на резервна локация в зависимост от местните метеорологични условия, пише БТА.