Отбелязваме положителни тенденции в икономиката на ЕС. Това е икономика, която се възстановява от шоковете от предходните години. Пазара на труда остава устойчив, както и финансовата система. Инфлацията намалява бързо и очакванията ни са че тя ще се върне към целта   през втората половина на 2025 г. Това заяви в Люксембург Кристалина Георгиева, която представи доклад на международната финансова институция за състоянието на еврозоната. Те посочи, че по-рано е разговаряла със Еврогрупата (финансовите министър на страните от еврозоната) и нейният председател Паскал Донахю.

Анализът на МВФ бе разпространен по-рано и е достъпен тук.

По рано днес Георгиева заяви пред Си Ен Би Си, че Европа трябва да постигне пълния потенциал на своя ценен единен пазар, защото по-скоро в момента тя прилича на „супермаркет за идеи за САЩ“. Тя допълни, че "много от това, което е изобретено тук, в крайна сметка става търговски жизнеспособно в САЩ, а когато погледнете основната пречка, е че ЕС с 27 страни, все още не е интегрирал своя единен пазар. Искаме да видим повече гъвкавост на пазара на труда в Европа, искаме да видим задълбочаване на финансовите пазари, което означава да ги интегрираме искаме да видим банковия съюз, капиталовия съюз работещи и "на място", посочи още управляващият директор на МВФ, пише БТА.

През април международната финансова институция в своя Преглед на световната икономика констатира, че намаляването на оставащите бариери пред единния пазар на стоки и услуги с 10 на сто може да повиши европейското производство с цели 7 процентни пункта в дългосрочен план.

Кристалина Георгиева отговори на журналистически въпроси след изявлението си, отнасящи се до предстоящите избори във Франция и до това, доколко обещанията на някой партии, като намаляване на пенсионната възраст и др. не се припокриват със бюджетните изисквания на Европейската комисия. Управляващият директор на МВФ отговори, че редица страни в близкото минало са се възползвали от ниските нива на лихвите по дълга, но сега не може да се продължи с голямо дългово бреме. "Трябва да се излезе от тази ситуация", посочи още Георгиева. Тя отчете, че след като в края на миналата седмица финансовите пазари са реагирали негативно на случващото се във Франция, в началото на тази седмица те са се успокоили. Това е нормално и ние го виждаме във всеки един предизборен цикъл.