Служебното правителство има готовност в близките дни да одобри проекта на закон за въвеждане на еврото в България и да го внесе за разглеждане от Народното събрание. Това  каза служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на срещата си с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в Люксембург преди началото на заседанието на Еврогрупата в разширен формат, в което взе участие днес, съобщиха от Министерството на финансите (МФ).

На срещата министър Петкова представи напредъка в процеса по техническата и практическата подготовка за въвеждането на единната европейска валута в страната. Тя подчерта, че навременното въвеждане на нормативната уредба, регламентираща процеса, е важно условие за гладкото му протичане. 

Кристалина Георгиева изрази подкрепата си за действията на българското правителство за осъществяването на тази стратегическа за държавата цел  и подчерта значимостта на членството на България в еврозоната като фактор за защита на паричната политика, подкрепа на българската икономика и увеличаване на чуждестранните инвестиции, посочват от МФ.w

Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова е в Люксембург, където утре ще участва и в редовното заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). В дневния ред на заседанието е включено обсъждане на прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост, като се очаква да бъдат одобрени изменения в плана на Ирландия. Сред обсъжданите теми ще бъдат и икономическите и финансовите последици от агресията на Русия срещу Украйна.