Износът на български селскостопански стоки за турския пазар бележи ръст от 46,4 на сто на годишна основа. През 2023 г. обменът на селскостопански стоки между двете страни възлиза на 905,5 млн. щатски долара. Това стана известно по време на среща на служебния министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов с министъра на земеделието и горите на Република Турция Ибрахим Юмаклъ, която се проведе в Анкара. Министър Тахов е на посещение по покана на колегата си, съобщиха от ресорното ведомство.

Двамата обсъдиха задълбочаването на двустранните отношения в областта на селското стопанство и сътрудничеството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с ветеринарните власти на Турция. Министър Тахов посочи, че страната ни очаква да бъдат ускорени процедурите за одобрение за износ на едри преживни животни за разплод и птиче месо за Турция.

Двамата министри се договориха в рамките на тази година в Анкара да се проведе 14-ото заседание на Управителния комитет по земеделие между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на земеделието и горите на Турция. Последното заседание на Комитета се е провело през 2017 г. "Оценявам високо сътрудничеството с Вашето министерство и съм убеден, че то ще продължи да се развива и задълбочава и в бъдеще", отбеляза министър Тахов.

БТА припомня, че в края на 2021 г. земеделските министри на България и Турция проф. д-р Христо Бозуков и д-р Бекир Пакдемирли обсъждаха следващото заседание на Българо-турския управителен комитет по земеделие да се проведе у нас през 2022 г. Провеждането на двустранния Управителен комитет по земеделие бе една от темите на разговорите между двамата министри по време на посещението на проф. Бозуков в Турция.

Той бе на визита в южната ни съседка по покана на своя колега Пакдемирли за участие в инициативата "Въздух за бъдещето".

Идеята им за заседание на Комитета през 2022 г. така и не се осъществи.