За тази година се очаква ръстът на цените да продължи, но няма да е повече от 10%

Цените на земеделската земя в България се повишават повече и от тези на жилищата, показват данните на НСИ, публикувани в петък.

Средната стойност на обработваемата земя у нас през миналата година е достигнала 1607 лв. за декар и на практика

се е удвоила за последните 8 години

През 2022 г. 1 декар струваше средно 1428 лв. и само за една година е поскъпнал с 12,5%.

Това е най-големият ръст на цените на земеделската земя за последните 8 години. За този период поскъването е над два пъти - през 2016 г. декар струваше 770 лв., а поскъпването през следващите години беше далеч по-плавно.

Ръстът от 12,5% надминава този при жилищата. В края на 2023 г. цените на апартаментите на годишна база са се вдигнали с 10,1%. Има осезаеми разлики в това колко струва декар земеделска земя в различните региони. Например

в Добруджа средната цена е вече 2500 лв. за декар

и там увеличението в сравнение с 2022 г. е 22,4%.

Миналата година у нас бе регистрирана рекордно скъпа сделка за обработваема земя именно в Добруджа - 5 хил. лева за декар. Става дума за комасиран парцел първа категория. В районите на Плевен, Русе и Велико Търново средната цена е достигнала 1761 лв.

Най-евтина е земята в Южния централен район – 676 лв. за декар, но това се дължи на факта, че голяма част от този регион обхваща Родопите. По принцип НСИ брои сделките за земеделски земи, които са регистрирани от Агенцията по вписванията, без ДДС и без стойността на построените отгоре сгради.

Цената на постоянно затревените площи – естествени и изкуствени ливади, мери и пасища, у нас

е значително по-ниска

- средно 388 лв. за декар. Те също поскъпват в сравнение с предходната година, но само с 5,1%.

Докато земеделската земя за продаване поскъпва, стойността на арендата през 2023 г. е намаляла. За нивите тя е средно 62 лв. от декар, а за ливадите - средно 25 лв. Това включва плащанията на земеделския производител към собственика на площите, включително и тези в натура.

Както винаги, арендата е най-висока в Добруджа - 86 лв. от декар обработваема земя. Но през 2022 г. тя е била 93 лв. Арендаторите в Югозападна България пък плащат едва по 36 лв. за декар нива.

Според анализ на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, публикуван наскоро, на първичния пазар на земеделски земи у нас - там, където се продават и купуват парцели от земеделски производители, вече

има съвсем слабо предлагане

Повечето сделки са на вторичния пазар, където са площите, купувани с цел да се уедрят и продадат по-скъпо. Това е една от предпоставките за високия ръст на цените. А той идва от основно от спекулативни сделки, защото в същото време арендата намалява.

В условията на война в Украйна и на нарушени вериги на доставки асоциацията прогнозира, че цените на обработваемите земи да продължат да растат. Прогнозата за за тази година е, че средното повишаване няма да е повече от 10%.