Хакерите са удвоили кражбите си на криптовалута през първата половина на 2024 г. в сравнение със същия период на миналата година, показва доклад на компанията за оценка на цифрови активи и управление на риска "Ти Ар Ем Лабс" (TRM Labs), предаде Си Ен Би Си.

В доклада се казва, че криптовалута на стойност 1,38 милиарда долара е била открадната в периода от 1 януари до 24 юни, повече от два пъти повече от 657-те милиона долара, откраднати през същия период миналата година, съобщава БТА. Както и през 2023 година, няколко големи атаки доведоха до увеличаване на откраднатите криптовалути, като първите пет са отговаряли за 70 на сто от сумата, открадната през първата половина на тази година.

Най-използваните атаки през тази година включват частен ключ и начална фраза – поредица от произволни думи, която съхранява информацията, необходима за достъп или възстановяване на крипто портфейл, заявиха от "Ти Ар Ем Лабс".

Най-големият обир досега тази година измъкна биткойни на стойност над 300 милиона долара от виртуалната японската крипто борса "Ди Ем Ем Биткойн" (DMM Bitcoin).

Хакерите са използвали откраднати частни ключове или отравяне на адреси – при което се изпраща малко количество криптовалута от портфейл с подобен на вид адрес, създаден да имитира истинския или този на вашия получател, с намерението да подмамят жертвата да изпрати средства към грешен портфейл.

Крипто адресите са дълги, сложни низове от знаци, които са трудни за запомняне или ръчно въвеждане без грешки.

От "Ти Ар Ем Лабс" заявиха, че не е имало фундаментални промени в сигурността на крипто екосистемата, които биха могли да допринесат за увеличаването на откраднатата сума. Казва се още, че броят на атаките и начините за атаки не се различават значително през годините.

Цените на криптовалутите обаче са били по-високи през първата половина на тази година, което може да е допринесло за по-високата стойност на откраднатите активи.