„Освен лошите пътища до черноморските курорти и градове в област Добрич – проблем, който сме поставяли многократно, се задава се и нов проблем за Северното черноморие. От 1 август в Румъния вдигат ставката на ДДС, както и други плащания, казват туристи, които са на почивка в България. Румънците, които най-често идват на Северното черноморие, се притесняват, че, заради общото поскъпване, няма да могат да отделят средства за почивка. А те са основният контингент туристи. А пътуване в Гърция направо отписват", алармира навреме Димитър Димитров, председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България.
Румънци, българи, чехи, поляци, по-малко германци са в черноморските курорти и градове в област Добрич, хотелите са пълни над 80 процента в пика на сезона сме, споделят хотелиери и ресторантьори и очакват предпазливо „една идея" по-добър сезон в сравнение с миналата година.
„Сезонът засега е успешен. Хотелите са пълни с туристи от Румъния, Молдова, Украйна.Около 30-40 процента от летовниците са българи", каза Галин Петков от Каварна, представител на крайбрежния град в Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.Той добави, че хотели и ресторанти разчитат на персонал и от други държави – Украйна, Узбекистан, Киризстан, малко от Румъния „В персонала преобладават българите.Най-дефицитните „позиции" това лято, а през през минали, са миячки, готвачи, сервитьори, камериерки.Има случаи, когато чуждестранни работници „изнудват" собственици на хотели и ресторанти за по-високи заплати, отколкото е договорено, други пък използват пристигането си в България, за да „отпрашат" към страни в Западна Европа. „Това обаче са единични случаи", добавя Петков.
И Кранево е „завладяно" от румънци, българи, поляци, украинци, казват хотелиери. „Персоналът в хотелите и ресторантите се попълва от работници от Узбекистан, Украйна, Турция и други държави.Българите са около 20-30 процента от необходимия персонал.Дошлите от Украйна работят най-често като камериерки и сервитьорки, турците като готвачи и помощник-готвачи", добавят те. „Турците идват като главни готвачи в нашите курорти с екип от помощници и работят много добре. Главните готвачи могат да получават и до 5000 лева възнаграждение за месец, помощниците им са с по-малки заплати", казват от бранша.
„Румънците и това лято не изневеряват на Балчик. Те са най-многобройните туристи. Има и българи. Хотелите са пълни на около 80 процента. В началото на сезона имаше малко изоставане, но сега всичко е добре", заяви Виктор Лучиянов, хотелиер в крайморския град. „Добрите кадри в бранша започват да се връщат, защото заплатите се повишиха", добави той.
Зад оптимистичните констатации, в туристическия бранш в област Добрич се споделят и проблеми, които сполетяват немалко собственици на хотели и ресторанти. На места готвачи от Турция искат по 4-5 хиляди лева заплата за месец, въпреки предварително договорените условия, други настояват за 200 лева „надник" на ден. „Това означава салатата да надмине 20 лева, да не говорим за други ястия", казват още от бранша. Някои от „вносните" работници си тръгват посред работа и се налагало и собственици на хотели и ресторанти, и техни близки „да влизат в топлата и студената кухня". Разказва се за случай в хотел, откъдето си е тръгнал целият персонал – нямало кой да обслужва на рецепция, да сервира закуската и т.н. Тогава започва тъй нар. самопомощ – колеги се притичат на помощ на „загазилите", ако имат възможност.