Изкупните цени се вдигнали със 70-80% за година и килограм върви от 1,60 до 2,40 лева

Високите  температури и липсата на дъжд това лято се отразиха негативно върху производството на плодовете и зеленчуците, но пък се оказаха добри за гроздето. Въпреки че реколтата се очаква да бъде значително по-слаба заради студовете през април, качеството  на плода  ще бъде добро.

Ниската влажност го е запазила здраво и няма болести. И  въпреки че се очаква тазгодишното вино да бъде хубаво, лозари от много райони в страната са притеснени, защото прогнозират, че  реколтата  ще е с  до 30% по-малка в сравнение с миналата година.  

“Ако през 2024 г. имахме 40% по-малко добив в сравнение с 2023 г., то сега имаме 40-50% по-малко в сравнение с миналата. Доста зле е ситуацията.

Добивите падат до или под 100 кг от декар при

нормални  700-800 кг

Бяло грозде няма почти никакво. При червеното ситуацията е една идея по-добра”, посочват от Националната лозаро-винарска камара. И така било вече трета година. Например през 2024 г. казват, че  сме произвели  около 67 милиона литра вино, 2023 г. - 87 млн., а 2022 г. - 95 млн. литра. “Ако тази произведем и 40 милиона, пак ще е добре. Няма грозде и то е показателно  по цените. Скочиха със 70-80% в сравнение с миналата година. Тогава  беряхме за 90 стотинки до левче. Сега  гроздето върви  от 1,60 до 2,40 лв.  за килограм”, допълват от камарата. А това ознавачало, че може да се очаква повишение на цената на виното с поне 10%.

Източна България  била най-силно засегната, но  щетите са явни и в  североизточната и югоизточната част на страната.  Варна, Шумен, Силистра, Разград са силно засегнати от измръзванията, а към  Пловдив  пък  сушата уморила продукцията. Най-добре били  във  Видин и Петрич.  

  “По-малко е реколтата от грозде, но пък за сметка на това като качество е добро. То е    с високо захарно съдържание, тази година нямаше толкова валежи, което  допринесе да не се развиват болести  и гъби  по лозовите насаждения”, коментира Красимир Коев - директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.  

И допълва, че  същото било състоянието и на лозята във Франция. Наскоро там имало пожар, който изпепелил територия, равняваща се  общо  на лозовите насаждения  у нас.   В Италия също имало много измръзвания, така че и там били големи пораженията, твърди Коев. Но е сигурен, че от това,  което се прибере от лозята у нас, ще се произведе хубаво вино и ракия.  

По отношение на евентуален скок в цената той казва, че винаги, когато има малко предлагане, е нормално да е по-висока. “В крайна сметка тя винаги се среща там, където е хубаво гроздето. И в години, в които е имало изобилие от грозде, този, който предлага изключително висококачествена реколта, винаги е взимал висока цена за нея”, казва Коев. По думите му има достатъчно вино в запас и от предходните години  - 2021, 2022,  2023 г., така че  спокойно да се  посрещне  недостигът на грозде  сега.  Но и добавя, че родните ни производители 

вече  трябва  да се адаптират

към климата,

който се изменя с всяка година.

Лозовите масиви в Испания и Италия  почти навсякъде  се отглеждали в оранжерии. На места слагали и перки като на хеликоптер, които се въртели постоянно и така  не позволявали на  студения въздух да пада  надолу към лозята.

 “Природата се променя. Миналата година, за първи път от историята на България, докъдето има информация,

гроздоберът започна още

през юли

Такова нещо не се е случвало никога. В средата на август вече бяха преполовили кампанията. Другото куриозно е, че червените сортове узряха преди белите и настъпи хаос, защото иначе е обратното”, казва  още  Коев.  По думите тази година си вървяла нормално. 

В  района на Мелник гроздоберът е в  разгара си, но в доста от масивите вече е и приключил,  разказва   Любка Зикатанова, собственик на една  от многото винарни в района. “Миналата година  ние  почнахме брането на 1 август, сега – в средата на август.  Почнахме с белите и класическите червени сортове. До две седмици ще приключим и с мавруда. Остават за началото на октомври лозарите, които гледат късния  сорт “Широка мелнишка лоза”, посочва Зикатанова.

Противоположно на повечето гроздопроизводители тя с радост споделя, че тази година била много добра за тях.   “Гроздето е много хубаво, с изключително качество, сочно, без болести. Пролетта беше дълга, с умерени валежи. Лятото бе горещо, но нямаше продължителни периоди с екстремно високи температури. Много сме доволни и се надяваме на хубави вина. Знам, че и други колеги в района са доволни”,  допълва тя. Според нея

не би трябвало да има увеличение

на цените

на гроздето и виното, защото логиката сочела, че щом гроздето е добро и като количество, и като качество, няма причина за вдигане на цените.

Все пак в района се забелязвало леко покачване на изкупните цени. Червените сортове вървели около 1,50-1,70 лв. за килограм, а белите – 2-2,20 лв. “При нас цените на виното не са вдигани в последните години. Няма как да се оправдаваш пред клиента, че годината е лоша и затова цената се вдига”, казва производителката.   

Пазарът обаче  бил  труден, тъй като в страната  имало  много винарни, и  всички се стараели  да произвеждат качествен продукт, така че  конкуренцията  е  голяма. 

Зикатанова признава  и че България е винена страна в исторчески план, но българинът е по-голям почитател на високоалкохолните напитки. В последните години се наблюдавал ренесанс в производството на вино у нас, но вътрешната консумация била семпла.