Как да пробваме без риск онлайн банкиране?

В забързаното ни ежедневие, в което сме заети с няколко задачи наведнъж, мнозина от нас  плащат сметки през бързи каси, пазаруват онлайн, дори се лекуват (не е препоръчително!) с помощта на компютъра.

Онлайн банкирането обаче остава забранена територия дори за много от компютърно грамотните хора въпреки изключителна високата му сигурност. Често страхът, че някой ще източи парите ни, е по-голям от ценното време, което имаме.

Все пак времето е пари, които ние не искаме да губим. Знаем, че крачката активите ви да са видими за вас в онлайн пространството е голяма, но е време да се убедим, че онлайн банкирането е доста по-удобен, а и по-евтин начин за дистанционен достъп до „портфейла“.

То ни помага да спестим време за семейството, почивка и забавление, както и да бъдем по-ефективни на работното място. Освен това онлайн банкирането спестява пари, защото таксата за превод за този вид банкиране е по-ниска от тази на каса. Със сигурност това може да се твърди за онлайн банкирането на най-голямата банка в България УниКредит Булбанк.

Вероятно почти сме ви убедили, че управлението на парите ви през интернет е нещо наистина удобно и полезно. Не можем да отречем обаче, че  както сте чували за кражби на портмонета в автобуса или трамвая или обири на жилища, така сте попадали и на информация за отделни случаи за опити или измами в интернет. При спазване на някои много прости правила обаче парите и данните ви ще бъдат в пълна безопасност.

За по-недоверчивите има един удобен и сигурен начин да опитат някои от ползите от онлайн банкирането като Булбанк онлайн например, без реално да го активират за превод на пари. Това става, като си инсталирате само „пасивна“ версия. Така гарантирано нито вие, нито умел хакер ще можете да правите преводи.  Ето три убедителни причини да го пробвате и да разберете, че дори в такъв формат Булбанк онлайн е полезен:

 

Следите изкъсо движения и наличности по сметки и карти

Спомняте ли си, когато беше необходимо да посетите банков клон или банкомат, за да разберете каква е разполагаемостта по сметката ви? С Булбанк онлайн, дори и при „пасивно“ ползване, когато не сте активирали възможността за извършване на трансакции в интернет, можете да следите наличностите по банковите си карти и сметки, да виждате информация за извършените преводи по друг начин – плащане в магазини с карта, преводи на заплата и други. В пасивната версия на това онлайн банкиране във всеки един момент виждате текущото задължение и минималната погасителна вноска по кредитна карта.  Освен това бихте могли да заявите банкова карта и да я получите в удобен за вас банков клон.

 

Пълна прозрачност на задълженията ви към банката

Електронното банкиране позволява да следите как се погасява вашият кредит, остатъчният размер, както и да се подсещате за датата и размера на следващата вноска. При нужда от допълнително финансиране можете да кандидатствате за овърдрафт дистанционно.

Информация за актуални валутни курсове и валутен калкулатор

Ако ви се налага да извършвате транзакции или други операции във валута, то следенето на актуалните валутни курсове със сигурност е важно за вас. Булбанк онлайн  дава  възможност да следите курсовете и фиксингите на най-използваните валути, а освен това имате на разположение и валутен калкулатор.

Народни поговорки с финансов превод от УниКредит Булбанк

Гладна мечка хоро не играе.

Неочакваните разходи могат да създадат сериозен стрес на семейния бюджет. Притесненията дали ще останем достатъчно дълго на работа, дали няма да ни се наложи внезапно да поправяме колата, или да дадем пари за лекарства, са напълно естествени. Финансистите препоръчват да инвестираме част от заплатата, а в същото време много хора са изправени пред непрекъснат недостиг поради непредвидени обстоятелства. Когато човек има кредит, особено ипотечен, необходимостта да не се пропускат вноски също тежи на мислите.

Затова специалистите препоръчват, за да се намали рискът, а и стресът, домакинството да се опита да събере на сигурно място в банка 4-6 месечен доход, нужен за издръжката на фамилията. Сигурността, че имаме с какво да посрещнем непредвидено обстоятелство в живота, би ни дало повече смелост да предприемем нови стъпки, които да ни донесат по-висока печалба – инвестиции, смяна на работа и други.

 

Имане без труд лесно се пилей.

Проучванията показват, че трима от десет човека, които се сдобият внезапно с пари, ги губят изцяло в рамките на няколко години. Народната мъдрост отдавна е стигнала до същото заключение. Устойчивото във времето богатство и благополучие в повечето случаи са резултат от учене и целенасочени усилия.

 

Кажи ми какви са приятелите ти, за да ти кажа какъв си.

Едно добро приятелство е безценно и не бива да зависи от това кой с каква банкова сметка разполага. От гледна точка на личното благополучие обаче, ако искаме да печелим повече, трябва да намираме начин разширим кръга от познанства, за да общуваме, да обсъждаме и да се консултираме с повече хора, които вече постигат или са постигнали това, към което се стремим. Така ще можем да трупаме от техния опит и познания. Това ще е от полза и за нашите приятели.

 

Казана дума, хвърлен камък.

От финансовата камбанария това означава, че човек трябва внимателно да обмисли и да избере своя финансов партньор, с когото влиза в договорни отношения. Ако не знае и не разбира какво пише в договора, който му се предлага, най-добре е без колебание да пита, докато се почувства наясно. Прозрачността и доверието между партньори, когато става дума за пари, е най-силната валута.

 

Каквото посадиш, такова ще пожънеш.

В управлението на личните финанси има две важни правила с подобен смисъл. Първото е: не харчи всичко, което получиш, а второто: плати първо на себе си. Идеята им е, че от всяка заплата или друг вид доход макар и минимална част трябва да бъде спестена и инвестирана. В училищата в Америка учат децата като пораснат това да е 10% от месечното възнаграждение. Повече или по-малко, зависи от възможностите. Но без инвестиране в нещо, което очакваме да ни носи доходност в бъдеще – в жилище за отдаване под наем, в образование, във взаимен фонд, в спестовен план или други – не можем да очакваме да пожънем печалба.

 

Юнак без рана не може.

Смята се, че човек не може да се нарече предприемач, ако поне веднъж не е загубил пари от инвестиция. Много провали са имали и някои от най-богатите хора на планетата като милиардерът Ричард Брансън, кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп или собственикъ на Амазон Джеф Безос.  

-----------

УниКредит Булбанк съветва:

Лесни правила за сигурност при активно банкиране онлайн

Не влизайте в онлайн банкирането от линкове, изпратени по имейл.  Има голяма вероятност подобен мейл да е фишинг.Не запаметявайте потребителското си име и парола на браузъра си.Използвайте онлайн банкирането само от вашия личен компютър , като се подсигурите допълнително с антивирусна програма и firewall защита.Използвайте силни пароли  - комбинация от букви и цифри, но избягвайте комбинации от рожденни дати, номер на улицата ви или др подобни.За предпочитане използвайте бутона „Изход“ при приключване на работа с Булбанк онлайн.Сменяйте паролата си за достъп до Булбанк онлайн на няколко месеца.Абонирайте се за услугите „SMS / E-mail известяване” задължително, за да виждате в реално време преводите от вашите сметки.

--------------------

„Финанси за нефинансисти“ е спонсорирана от УниКредит Булбанк серия от публикации с практични и лесни за изпълнение съвети на банката за разумно управление на личните финанси. Партньорството с в.“24 часа” е част национална програма на УниКредит Булбанк за прозрачност и достъпност на финансовото познание. В материалите има и продуктово позициониране. Още от рубриката в блога на УниКредит Булбанк или в страницата „Лични финанси“ на „24 часа”.

Още от „Лични финанси“

Следпразнична детоксикация за семейния бюджет

Тайните на тънката талия и дебелия портфейл

Дума с две букви, която ни пречи да забогатеем

Лесни решения за чести грешки в управлението на парите

Как да загубите печалбата от лотария и всякакви други спечелени пари

7 начина да си купите жилище без ипотечен заем от банка

Станете директор на своето финансово благополучие