Шардонето на “Братя Минкови” взе трети златен медал и титлата “най-добро вино на света” на международния конкурс Alliances du Monde

България отново наруши френската хегемония при златните медали, този път на международния конкурс Alliances du Monde. Там изба “Братя Минкови” постигна исторически успех, като се нареди за трета поредна година в топ 10 на най-добрите изби на планетата редом с Франция. “Шардоне Братя Минкови”, реколта 2014 г., победи в Международен конкурс “за най-доброто Шардоне в света” и спечели златото. Така

родната винарна

утвърди България

като световен

винопроизводител,

която притежава вече трайно една десета от световното злато. Защото на конкурса Alliances du Monde освен Франция, която взе 8 златни медала, ѝ асистираха в отличията само България и Хърватия.

Златният медал на България бе присъден за “Шардоне на MINKOV BROTHERS”, реколта 2014, което спечели енолозите с отличното си качество.

Златният медал от конкурса  Alliances du Monde за изба "Братя Минкови".
Златният медал от конкурса Alliances du Monde за изба "Братя Минкови".

Виното е отлежавало

5 месеца в барици

от френски дъб,

изработени от потомствени френски бъчвари специално за “Братя Минкови”. Но златен медал не се дава само заради дъбови нотки на виното.

MINKOV BROTHERS Chardonnay стана фаворит за френските познавачи заради изкусителните аромати на ананас, банан и ванилия, които носи единствено от гроздето в масивите на Терзийския баир. Журито го определи като най-модерното измежду стотици шардонета от цял свят и заслужено го нареди в световния топ 10. (Класацията е на сайта http://www.alliances-du-monde.com/en/results)

На сайта http://www.alliances-du-monde.com/en/results са поместени резултатите в конкурса Alliances du Monde. От тях се вижда, че петият златен медал в класирането е на изба “Братя Минкови”.

На сайта http://www.alliances-du-monde.com/en/results са поместени резултатите в конкурса Alliances du Monde. От тях се вижда, че петият златен медал в класирането е на изба “Братя Минкови”.

За цената на отличието говори самият конкурс. Той се проведе в замъка на абатство Нуарлак до великолепни дъбови гори по долината на Лоара. Всъщност Alliances du Monde се отличава от всеки друг конкурс, тъй като събира най-добрите вина от света от сортовете “Шардоне”, “Сира”, “Мускат”, както и пенливи вина от тях.

Всички те задължително трябва да са отлежали в дъбови бъчви. Целта е да се подчертае бариковото съчетание и финес на вината. Отличията се разпределят поотделно за всеки сорт, за да може вината победители да се титулуват “най-доброто “Шардоне” (или “Сира”, или “Мускат”) в света.

Подобно признание няма аналог във винената ни история. Ако през далечната 1894 г. в Брюксел братята Иван, Васил и Никифор Минкови проправят пътя на родното винарство към Европа, като спечелват първия за България златен медал, то тазгодишното отличие от Alliances du Monde

узаконява “Братя

Минкови” като

“златната”

българска изба,

и трайно поставя страната ни сред великите винени сили. Една награда може да е случайност, но награждавани вина на една изба три поредни години със златен медал вече е закономерност.

Това говори ясно, че европейската карта за класическите френски сортове, от които се творят вина световни шампиони, вече трайно обхваща и Карнобатските лозя. Това не е доморасла наша оценка, а на самите

френски експерти:

“Карнобатският

тероар е един от

най-подходящите в

Европа за бели

винени сортове”

Това е оценката на винени критици от Бургундия, посетили неотдавна изба "Братя Минкови". Експертите от меката на шардонето, както е известна френската провинция, оцениха факта, че лозята са засадени на голяма надморска височина от над 350 метра, върху склонове с източно и южно изложение. Световни енолози, сред които именитият професор Ото Гайес и италианският енолог Джовани Жардина, сравниха тероара на карнобатските лозя с винарски региони в Южна Франция, в които се смята за най-подходящо отглеждането на класическото “Шардоне”. Районът се характеризира с прохладен климат, богата и разнообразна почва, а теренът е наклонен и силно каменист. Заради доброто слънчево греене денем каменистата почва поема слънчевата топлина, а когато през нощта застудее, нагорещените камъни я отдават и помагат на сорта “Шардоне” да узрее.

MINKOV BROTHERS Chardonnay
е най-награждаваното родно вино

То стана известно като любимото шардоне на Ангела Меркел. Още с излизането си на пазара през 2008 г. бе наградено със златен медал от световния Concours Mondial de Bruxelles в Брюксел, откъдето точно век по-рано братя Минкови донесоха първото злато за България. През следващите години към златната колекция се прибавиха медали от Chardonnay du Monde-Франция, Thessaloniki International Wine Fair в Гърция, златен медал от Рицарския винен граал и от “Винария”. Един от най-знаменитите винени журналисти ласкаво възкликва: “Зашеметяващо вино, излъчващо чувственост! Всичко в него говори за сила - златистият цвят, интензивният аромат на цитрусови плодове, над които надделява ухание на банан и ванилия. Това извиква сортът “Шардоне”.
При визитата си у нас през 2010 г., Ангела Меркел също не устоява пред дълбокия му и комплексен аромат и елегантен вкус. MINKOV BROTHERS Chardonnay дотолкова впечатлява германския канцлер, че на изпроводняк тя си купува една каса от виното, наредило България сред великите сили на световната винена индустрия.