Розалия Димитрова е новият шеф на митниците, съобщи Министерството на финансите. Тя бе заместничка на починалия внезапно в понеделник Ваньо Танов.

Как тя стигна до

горещия стол?

правят догадки техни колеги. И разказват следната случка: Преди около два месеца шефове на митниците имали работна среща. На нея обсъждали реформата в системата, повишаване на събираемостта, битката с контрабандата. Всичко текло гладко и дори на моменти скучно.

Докато на въпросната среща изненадващо се появил премиерът Бойко Борисов. Бил поканен лично от покойния им шеф ген. Ваньо Танов.

Премиерът влязъл точно в момента, когато пред колегите си говорела една от заместничките на Ваньо Танов - Розалия Димитрова.

Говорела простичко, почти тихо, но и с познаване на “материала” Премиерът се заслушал. А когато приключила рекъл шеговито: “Танов, кажи на колегите да слушат какво казва тя, защото жените са и работливи, и амбициозни”.

Това си припомниха сега участници в срещата, след като от ведомството на Владислав Горанов официално съобщиха, че точно Розалия Димитрова ще седне в инфарктния стол на върха на митниците.

Разбира се, че никой от присъстващите тогава не е и предполагал, че поводът да си припомнят това ще бъде изненадващата смърт на ген. Ваньо Танов, когото премиерът и финансовият министър обичаха и уважаваха.

Вероятно обаче когато министър Горанов, е консултирал с премиера да предложи Димитрова за поста, Борисов си е спомнил за устатата дама. И не е възразил на този избор.

Митничари проверяват бус на границата.
Митничари проверяват бус на границата.

Дали Димитрова

ще остане на

върха на

митниците временно, или

за постоянно,

предстои да се разбере.

“24 часа” първи и единствен предположи нейното назначение ден преди то да стане факт. 

Още повече че 51-годишната жена бе посочена за зам.-шеф на митниците лично от Ваньо Танов

Именно той я поканил да стане член на екипа му през август 2014 г. на мястото на предишния си заместник Чавдар Васев. Казват, че в сряда в митниците били леко, но не и неприятно изненадани от нейния избор. Разбира се намерили се хора, които твърдели, че освен да умее да говори, трябва и да е достатъчно твърда, за да я слушат.

Други пък залагали, че ако Розалия има нужната подкрепа, със сигурност ще успее.

А професионалната биография на Димитрова е свързана с митниците вече близо 24 години. Малко след като завършва Химико - технологичния институт, през 1991 г. тя започва работа в митниците - като стажант. Следва растеж в йерархията. През 2011 г. Димитрова вече е начело на ключовата Дирекция ”Митнически режими и процедури”.

“Това е важно, защото

нашата система

отхвърля чужди

хора,

които не я познават из основи” и решение да се сложи човек от вън би било по-неприемливо”, сподели дългогодишен митничар.

Каквато и да е историята на назначаването на Розалия Димитрова, сигурно е, че и премиерът Бойко Борисов, и финансовият министър Владислав Горанов категорично ще изискват от нея да продължи със завидната събираемост на приходите от акцизи, започната от Ваньо Танов. А рекордните от над 4,565 млрд. лв. приходи от акциз не могат да се обяснят с икономически растеж, казваше Танов в началото на годината. В развитите държави отбелязват ръст 0.2% до 1-2%. У нас увеличението за година е 11, 8%! Това единствено показва, че в хазната влизат приходи, които години наред не са събирани”, бяха едни от последните му публично изречени думи.

Факсимиле от публикацията на в. 24 часа от вторник
Факсимиле от публикацията на в. 24 часа от вторник

Бившият вицепремиер Симеон Дянков: Много удари понасяше Танов, струваха му безсънни нощи. Но сутрин неизменно бе с усмивка

В следващите дни ще се говори и пише много за Ваньо Танов. За безкомпромисната му битка с контрабандата. За големите му успехи в събираемостта. За това, че създаде модерна организация в митниците. За това, че се опълчи срещу олигарсите и успя да прокара наредбите за измервателните уреди. И всичко е точно така. Но не е достатъчно да опише неговия принос за една нормална България.

За мен най-голямата сила на Ваньо Танов беше в това, че водеше всички битки в рамките на закона. Той беше успешен полицай в миналото, но полицейщината му бе напълно чужда. Познаваше добре нейния механизъм и какви са тежките ѝ последици. И не се съблазняваше да използва силата на репресивната власт.

Противниците му не разбираха защо не прибягва до тези похвати. И се възползваха от неговите високи принципи. Във времето, когато работехме заедно, Ваньо Танов понасяше много удари. Това му струваше безсънни нощи. Но сутрин неизменно идваше с усмивка и пълен с енергия.

Аз така го помня: с гръмовния глас и веселите сини очи, уверен преди следващата битка. Ваньо Танов не се пречупи. Истински герой на нашето време.

2011 г. Двамата вицепремиери Симеон Дянков и Цветан Цветанов на визита след успешна акция на митничарите
2011 г. Двамата вицепремиери Симеон Дянков и Цветан Цветанов на визита след успешна акция на митничарите

Поклонението за Ваньо Танов ще е в Русе

Ваньо Танов ще бъде погребан в Русе в сряда, 2 март. Поклонението пред него е от 11 часа във фоайето на Доходното здание на площад “Свобода” № 4, съобщиха от Агенция “Митници”.

Бившите колеги на Танов написаха: Загубихме човека, който до последния си ден отстояваше безусловно върховенството на закона и безкомпромисно се бореше за него. За него справедливостта и куражът да я отстоява бяха всичко. Танов посвети живота си на тази битка, която превърна в кауза.

Ваньо Танов беше мъж на честта. Той започна трудната битка за достойнството на митническата администрация. В тази битка имаше и победи, и поражения.  Ваньо Танов при едно от последните си изслушвания от депутати

Ваньо Танов при едно от последните си изслушвания от депутати