Инж. Петрана Нанева, старши консултант във фирма „Пестим енергия”, обяснява предимствата на инфрачервените уреди

- „Пестим енергия” - това е името на фирмата. Как го избрахте?

- Името се появи спонтанно – минута след като взехме решение да създадем фирмата. Сметнахме, че то отразява най-точно дейността ни. Фирмата предлага отоплителни уреди, които пестят енергия. Намирането на оптимално решение за отопление, което да гарантира максимална икономия на енергия, изисква съобразяване и с други фактори. Основно със степента на термостабилност на помещенията. Когато трябва да предложим конкретно решение за отопление, първо се запознаваме с характеристиките на съответното жилище, офис, сграда. Ако има нужда от подобряване на топлоизолацията, заедно с клиента обсъждаме различните варианти. След като сме сигурни, че е направено максималното за намаляване на топлинните загуби, пристъпваме към изчисляване на необходимата мощност за отоплителните уреди.

Серия за окачен таван в жилищни и офис помещения и открит монтаж в помещения от производствен тип
Серия за окачен таван в жилищни и офис помещения и открит монтаж в помещения от производствен тип

- В момента много малка част от жилищата в България са топлоизолирани.

- За съжаление е така. За тези от нашите клиенти, които нямат възможност да направят пълно саниране на жилището си, предлагаме продукти, чието използване, макар и само донякъде, решава въпроса с липсващата или недостатъчната изолация. Имам предвид термокерамичните покрития СуперШилд и ТермоМакс, които се нанасят като латекс, но имат изолационен ефект. За намаляването на топлинните загуби през прозорците препоръчваме енергоспестяващи щори.

- Какви отоплителни уреди предлагате?

- През последните години все повече се убеждаваме в предимствата на инфрачервените отоплителни уреди. Предлагаме основно две групи: инфрачервени отоплителни панели InfraHEAT и инфрачервени нагреватели за външни площи. Панелите InfraHEAT внасят стил и топлинен комфорт в дома и офиса, осигуряват икономия с 15 до 50% спрямо традиционни отоплителни уреди. Продукт са на иновационна технология и са с високо ниво на енергийна ефективност – имат нисък разход на енергия, а разпространението на топлината с дълговълновиинфрачервени лъчи позволява затопляне на помещенията равномерно по височина. Панел с мощност 800W от най-новата серия, която е на пазара буквално от седмици, е достатъчен за отопление на помещение с площ 16-20 м2 и височина 2.5 м. Предимство на уредите е атрактивният и компактен дизайн. Инфрачервените панели са изключително тънки, с дебелина при различните модели от 0.6 до 2.5 см. Атрактивният им и естетичен вид позволява интересни дизайнерски решения. Могат да се монтират на стена или на таван. Предлагат се различни модели – бели панели с бяла алуминиева рамка, стъклени панели от бяло и черно стъкло, панели огледало, панели във вид на картини.

Инфрачервени отоплителни панели InfraHEAT бяло и черно стъкло
Инфрачервени отоплителни панели InfraHEAT бяло и черно стъкло

Уредите за външни площи работят на малко по-друг принцип – те излъчват къси и средновълнови инфрачервени лъчи. Голямото им предимство е високата водоустойчивост. Като резултат от първата патентована в света технология за водоустойчиво инфрачервено излъчване, те имат клас на защита IP65. Могат да бъдат директно заливани с вода. Така те стават подходящи както за зоново отопление на големи помещения, така и за външни площи – ресторанти, заведения на открито, градини. Ползват се широко също в оранжерии, производствени помещения, на тераси, в плувни басейни и СПА центрове. На специализирания ни сайт за инфрачервено отопление www.InfraHEAT.bg има подробна информация за отоплителните уреди, които предлагаме. На него клиентите могат сами да изчислят необходимата им мощност за отопление благодарение на вградения калкулатор за мощност.

- Бихте ли обяснили как работи инфрачервеното отопление?

- Когато обясняваме принципа на действие на инфрачервените уреди, обикновено използваме слънцето за пример. Неговите лъчи минават през въздуха и затоплят директно земната повърхност. Тя затопля въздуха, който е в контакт с нея. Така е и при панелите InfraHEAT . Излъчваните от тях топлинни лъчи затоплят директно твърдите предмети (стени, под, таван, мебели и хора), без въздухът да е повишил температурата си преди това. Повърхностите и вещите акумулират топлината и я отдават в пространството. Въздухът остава почти неподвижен – няма завихряне на прах и микроби. Икономично, комфортно и здравословно, каквото искаме всички. Този принцип на работа позволява на лъчистите отоплителни тела да са по-икономични от конвекторните радиатори и климатиците с около 15-30%. Спрямо "маслените" радиатори и "духалките" икономията е от порядъка на 50 %. Трябва да се отбележи, че този вид отопление е подходящ основно за термостабилни помещения. При неизолирани стени и тавани топлината по-лесно се губи от затоплените стени навън.

Отоплителни панели InfraHEAT стандартна серия
Отоплителни панели InfraHEAT стандартна серия

При този вид отопление най-важното е какъв процент от генерираната топлина е инфрачервено лъчение. Колкото по-висок процент са генерираните инфрачервени вълни, толкова по-ефективно е и самото отопление. При отоплителнитете панели InfraHEAT този процент е около 93%, като само 7% е във вид на конвекция. На практика няма никаква загуба на енергия.

- Изглеждате искрено убедени в преимуществата на тези уреди и ползата от тях.

- Да, разбира се. За нас е важно да сме убедени в предимствата на системите, които предлагаме. Възможността едно жилище да се отоплява икономично е стъпка към енергийната независимост. Имаме голям практически опит в областта на отоплението, вентилацията и климатизацията. През последните 25 години на работа в тези сфери сме имали възможност да се запознаем с предимствата и недостатъците на различните системи, да получим обратна информация от клиентите. Сега това ни помага много за постигане на оптимални решения при избора на отопление за всеки конкретен обект, независимо дали е от битовия или промишления сектор.

- Къде могат да бъдат открити вашите продукти?

Откриване шоу-рум София, ул.Нишава-34А (зад р-т Ниагара)

Откриване шоу-рум София, ул.Нишава-34А (зад р-т Ниагара)

Инфрачервените отоплителни уреди могат да бъдат видени в шоу рума ни в София на ул. „Нишава” 34А (зад ресторант „Ниагара”) и в Сливен, на ул. „Джеймс Баучер” 7, както и в дистрибуторската ни мрежа. Традиционно и тази година ще участваме на Техническото изложение в Пловдив от 28 септември до 3 октомври. Изключително подробна информация има и на интернет платформата ни www.pestimenergia.bg и на специализирания сайт за инфрачервено отопление www.infraHEAT.bg.