Който плати 20 милиона евро депозит и даде обвързваща оферта, ще наддава на аукцион на 19 ноември в Лондон

Двама ще останат на финала за покупката на най-големия ни и бързо развиващ се телеком “Виваком”. Това са българинът Спас Русев и гъркът Панос Германос.
“Капитал” прибави вчера към двойката най-вероятни финалисти и съсобственика на европейския кабелен оператор UPC Марк Шнайдер, който също подал обвързваща оферта.
Идния четвъртък ще е известно почти 100% кой ще е новият собственик. На 19 ноември в Лондон е насрочен аукцион. На него ще се явят само дружествата, подали обвързващи оферти и внесли депозит от 20 млн. евро. Минималната цена в офертите ще е най-високата, посочена от кандидатите. Никой няма да загуби сериозния депозит. Той няма да бъде върнат на победителя, ако не плати навреме цялата сума за “Виваком”.

Ако само един
кандидат стигне
до наддаването,
аукционът се
отлага

По-вероятно е обаче в Лондон да има състезание за цената на телекома.
До продажбата се стигна, след като акционерите - Цветан Василев с 43,33%, руската ВТБ през лондонското си звено “ВТБ капитал” с 33,33% и кредитори на компанията с 23,33%, не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ. Парите трябваше да се възстановят на 22 май. След като руснаците изчакаха 6 месеца след крайния срок, в края на миналия месец “ВТБ капитал” обяви, че пристъпва към продажбата на “Виваком”.

Продават се акциите на регистрираното в Люксембург дружество InterV Investment, което чрез верига от фирми държи 100% от “Виваком”.

Малко известно е, че българинът Спас Русев е свързан с почти всички телекоми, тъй като чрез неговата компания "Телелинк" голям китайски производител доставяше техника в България.

Иначе му се приписва главна роля в търга за “Виваком” заради близките контакти с Милен Велчев. Бившият министър на финансите в момента оглавява инвестиционното дружество на “ВТБ капитал” в България. Това породи и твърдения, че офертата на Русев ще бъде подкрепена от самата ВТБ в Москва.

Много сериозни били шансовете и на гърка Панос Германос, който в момента контролира гръцката Olympia, твърдят анализатори на сделката. Той има инвестиции в имоти, телекомуникации и екопроекти. У нас е известна веригата “Германос”, която носи неговото име.

Фактът, че в телекомуникациите Германос е имал за партньор Тор Бьорголфсон, породи очакването, че двамата играят в отбор и за “Виваком”. 48-годишният исландски милиардер вече веднъж бе сред собствениците на БТК - от края на 2005 г. до юли 2006 г. Тор е една от големите жертви на световната икономическа криза след 2008 г., когато фалира. 7 години по-късно исландецът отново си върна милиардите.

Според осведомени обаче в новата сделка за “Виваком” гъркът Германос все пак играе сам, без Бьорголфсон.

За Шнайдер се знае, че ако играе на финала, то ще е с подкрепата на американския фонд CVC. Той има инвестиции в телекомуникациите, фармацевтиката, а също така притежава над 35% от Формула 1. Преди време Шнайдер с друг инвестиционен фонд бе кандидат-купувач на “Близу”.

Лобисти в
България
направиха
сериозни срещи

на Шнайдер с почти всички важни фактори в държавата ни, за да бъде запознат елитът с намеренията. Вероятността обаче новият собственик на “Виваком” да се казва Шнайдер е почти минимална.

Изявите на новопоявилият се “собственик” на “Виваком” - руския бизнесмен Дмитрий Косарев, няма да повлияят на движението на сделката по продажба на “Виваком”, коментира финансов анализатор. Както “24 часа” писа, Цветан Василев се прероди от Луврие в Косарев. (24 часа)