Да си предприемач в България често не е лек кариерен избор. Но за сметка на това – вълнуваща и все по-търсена перспектива сред младите и добре образовани хора у нас. Предизвикателството да намерят не само финансиране, но и дългосрочно партньорство е основно за повечето хора, които желаят да създадат или да развият своя бизнес.

В своя поредица „24 часа“ и Райфайзенбанк България поговориха честно с няколко успешни предприемачи за трудните уроци, големите победи и цената на доверието.

Kогато избираш партньор за кредитиране, е важно да говорите на същия език, смята младият собственик на пивоварна

Реших да се занимавам с производство на бира, защото според мен истината е в производството в създаването на качествен продукт. Логично се спрях на продукт, който консумирам редовно, и чието предлагане в България в онзи момент беше сравнително слабо. Визирам пазара на така наречените крафт или занаятчийски бири. Да правиш нещо със собствените си ръце, в ограничени количества, с високо качество и да виждаш доволното лице на своите клиенти е чувство, което не спира да ме радва всеки ден.

Хората пият бира, когато се забавляват, но малко от тях знаят колко труд, знания, умения и оборудване са необходими, за да стигне тази бутилка до тяхната маса. Нашата бира е готова за консумация месец след нейното сваряване, като през това време ферментира и отлежава в различни помещения със строго контролирана температура.

Най-трудно ми беше преминаването през всички процедури и получаването на необходимите лицензи. Наредби, закони, след тях изменения и допълнения в наредбите и законите, искания и формуляри. Доста неща трябваше да изчета. Беше голямо предизвикателство.

Когато търсех финансиране за бизнеса си, парите ни бяха необходими спешно и въпреки че имахме доказана история на няколко работещи фирми, получих от различни банки оферти за кредит с доста висока лихва.

Райфайзенбанк (България) ЕАД ни помогна, като бързо и ефикасно анализира нашите нужди и в кратък срок ни предложи добри условия за кредитиране. За броени дни парите бяха във фирмената сметка. Това ни позволи бързо да заплатим необходимото ни оборудване и натрупаните задължения и да запазим доверието на доставчиците към нашата фирма. Успоредно със самото финансиране, се възползвахме и от няколко пакетни програми, които включват широк набор от продукти и услуги с преференции, а безплатният Райфайзен ОНЛАЙН значително улеснява ежедневното ни банкиране. Кредитната карта на фирмата, която ни беше предложена ни дава сигурност и достъп до сметката на компанията ни непрекъснато, независимо къде, което е голямо удобство.

Когато избираш партньор за кредитиране, е важно да говорите на еднакъв език. Още от първата среща служителите на Райфайзенбанк се постараха да разберат нуждите ни. Благодарен съм на хората от банката, защото повярваха на двама ентусиасти с доста повече желание, отколкото средства, и ни подадоха ръка в точния момент, без излишно губене на време и при изгодни за нас условия.

Бих посъветвал всеки, който иска да започне свой бизнес, да го започва веднага. Пътят не е лек и не е за всеки, но трябва да се опита. Никога не съм имал шеф, взимам решения всеки ден и сам нося отговорността.

Да си предприемач в България е страшно интересно. Никога не знаеш за какво те търси следващият непознат номер. Трябва много ентусиазъм, енергия, но и търпение. Имам страхотна работа с гъвкаво работно време. Често - от рано сутринта, а понякога и до сутринта на другия ден. Постоянно се срещам с клиенти и с нашите търговски партньори. Обратната връзка е изключително важна за нас.

Сега ми се иска да знаех малко повече за самото пивоварене, когато започвахме. В началото имахме неуспешни опити, докато не попаднахме на настоящия ни технолог, който бързо успя да коригира грешките и да насочи производствения процес във вярната посока. С времето изградихме малък, но стабилен екип, който умее бързо да излиза от трудни ситуации.

Ако трябва да започна отначало, ще направя всичко по същия начин. Не бих направил нищо по по-различен начин. Допуснатите от мен грешки ми дадоха безценни уроци, които ми помагат всеки ден. A партньорството с моята лична банка ми дава сигурност и възможност за дългосрочно планиране.