Социалният и икономическият министър да разработят нова система за енергийно подпомагане на социално слабите граждани. Целта - потребяващите до 75 киловатчаса на месец да плащат по-ниска тарифа. Такова проекторешение депозираха в деловодството на парламента депутатите от "Коалиция за България".

"Даваме задача на министъра на икономиката да предложи новата тарифа, след като поиска справка от ДКЕВР и от трите ЕРП за броя домакинства, които се вместват в този праг", обясни пред "24 часа" Георги Кадиев, който е сред вносителите. Който надскочи 75-те киловата, ще плаща цялата си сметка на по-висока тарифа. Според Кадиев трябва да се въведе още един, междинен пояс, за да ползват преференции и тези, които са надвишили с малко 75-те квтч.

"Ако не до 150, поне до 100 киловатчаса ставката също трябва да е по-ниска", допълни Кадиев. Той сметна, че 75 квтч се равняват на две крушки по 6 часа на ден, което ще облекчи основно възрастните хора по селата с между 7 и 10 лева на месец. Червените депутати искат в системата за енергийни помощи да се включат и домакинства, чийто общ доход надхвърля с до 15% минимално изискуемия на човек - 328,60 лв. Левите препоръчват още ДКЕВР да се въздържа от повишаване на цените на тока до приемането на промените в Закона за енергетиката.

През април е бил произведен най-малко ток от 3 г. насам, показват данни на НСИ. Количеството е 3104 гигаватчаса. Това е с 16,8% по-малко спрямо март и спад с 12,8 на сто в сравнение с април 2012 г. Причината са започналите в началото на миналия месец ограничения за производство на ток от централите заради намалялото потребление. Статистиката отчита ръст от 53,9 на сто на безоловния бензин през април, а на дизела - с 40,3 на сто.

Снимка: Архив
Снимка: Архив