Месечната такса за “Булсатком” не е поевтиняла, въпреки че операторът не излъчва от 3 дни 7 канала на Би Ти Ви.

“Не са ни казали за промяна в цената. Чакат се преговорите. Много хора питат за Би Ти Ви, а и от “Булсатком” знаят, че клиентите се интересуват.

Ако искате, не плащайте за този месец, може да включите стайна антена и ще гледате Би Ти Ви. Не плащате ли обаче, пакетът с останалите телевизии ще бъде спрян”, обясни служителка от софийския офис на сателитния оператор в квартал “Зона Б-5”.

“Днес (вчера - б.а.)направихме ново предложение на Би Ти Ви и очакваме благоприятно развитие на проблема. Съобразно това за какъв период не сме излъчвали каналите, ще направим отстъпки. Ако е за 3-4 дни, ще възстановим процент от таксата другия месец. Ако е за 1-2 месеца, тогава ще мислим за намаление на вноската”, обясни Тинко Тотев, маркетинг директор на “Булсатком”.

“Никакво развитие няма засега”, казаха от Би Ти Ви. Телевизията препоръчва на зрителите да сменят оператора, който им доставя каналите на медийната група. За двата работни дни от новата година обаче отлив на абонати все още няма.

Сателитните оператори у нас обслужват около 30% от домакинствата според данни на Комисията за регулиране на съобщенията за 2011 г. Експерти предполагат, че делът на “Булсатком” е около 15%.

Договорът на Би Ти Ви с оператора изтече в края на миналата година. Телевизията спря за няколко часа сигнала на 7-те си канала към “Булсатком” заради неплатени сметки и нежелание да се подписва нов договор от оператора. В нощта срещу 2 януари операторът спря програмите, тъй като вече не може да ги излъчва законно без договор, като в същото време настоява Би Ти Ви да намали цените си.

Два кабелни оператора в страната също са спрели Би Ти Ви, тъй като и те нямат договори. Ако я излъчват, може да бъдат съдени за нарушение на авторски и сродни права.

“Търсим форма на диалог с Би Ти Ви, за да отпадне задължението на операторите да купуват всичките им програми в пакет”, каза Магдалена Георгиева, изпълнителен шеф на асоциацията на кабелните оператори БАККО.