Семейство Кирови с подкрепата на ББР върнаха блясъка на старото кино “Левски”

4,5 млн. евро инвестиции и 7 години усилия - толкова е струвало на Теодора Джерманова-Кирова и Христо Киров да превърнат старото кино “Левски” в “Сити марк арт център” - едно от най-модерните места за изкуство в София.

Центърът отвори врати в края на миналата година и бързо се превърна в предпочитана дестинация за култура.

Но преди да стигнат дотук, семейство Кирови изминават нелек път. Купуват сградата през 2008 г. За да финансират инвестицията си,

вземат кредит от

2,45 млн. евро

от Българската банка за развитие (ББР). Преди това са успели да доведат да успешен край преговорите с 18-те собственици на старото кино “Левски”.

Въпреки това в продължение на 4,5 години не могат да получат разрешително за строеж заради жалби на живеещите в кооперацията, където се намира киното.

А причината за тях е, че е имало наематели на мястото, които са искали да го превърнат в дискотека. Ние не знаехме за това, преди да купим сградата, но успяхме да убедим хората, че ще създадем място за култура, а не бар, разказва Христо Киров.

През времето, в което не могат да започнат с преустройството, плащат лихви по заема. Много важно е в такъв момент банката да не е само кредитор, а истински партньор, който да те подкрепя за реализирането на проекта, казва Киров. Защото въпреки първоначалните трудности от ББР в нито един момент не са поискали предсрочно връщане на кредита или мястото да бъде продадено.

Ние си

партнираме с

ББР от много

години, познават

нашата дейност,

знаят, че сме коректни клиенти, и не се усъмниха, че ще успеем и с артцентъра, допълва Киров. На семейството се налага да продаде две свои сгради, за да може да продължи с проекта.

“Не се отказахме в нито един момент. Въпреки че идваха различни оферти да го продадем - от верига супермаркети, имахме предложение и от хора, които искаха да направят казино. Но ние приехме създаването на съвременно място за изкуство като мисия”, обяснява Киров.

Не продават, въпреки че офертите са били достатъчно щедри, за да покрият инвестицията и да има печалба.

За акустиката в залата семейство Кирови се обръщат към катедрата по акустика към УАСГ. Учените проектират така основната зала, че да

елиминират

всички странични

шумове,

включително тези от климатика и въздуховодите.

Съвременната озвучителна система позволява в центъра да се провеждат концерти, рецитали, камерни представления и др. Залата е оборудвана със специално осветление, а кинопрожекциите стават на екран с големина 6,70 на 2,70 м.

Обзавеждането е по идея на Теодора Джерманова-Кирова. Запазени са съществуващи детайли, които става част от новия интериор.

Фоайето на артцентъра е превърнато в галерия. За завършване на интериора е поканен Ставри Калинов, чиито произведения може да се видят из цялата сграда.

Основната зала е превърната в многофункционално помещение, цветовете са бяло, сиво и лилаво. Когато има театрална постановка или кинопрожекция,

разполага с 300

седящи места

Когато се използва за приеми, може да побере до 450 гости. От залата се излиза на градинска тареса.

На балкона са обособени коктейлбар и ВИП зона, които може да се използват самостоятелно.

Не са забравени и хората с увреждания и майките с колички - има специален асансьор, с който могат да стигнат до залата, а с друго приспособление да се качат и на сцената.

Може да се провеждат и корпоративни събития, коктейли, обучения и тиймбилдинги, модни ревюта, сватби, рождени дни, балове, да се снимат телевизионни формати и какво ли още не. Софийската опера и балет е партньор на центъра за детски спектакли и концерти,

“Създадохме “Сити марк арт център”, в който различните видове изкуства ще съжителстват и ще създават една неповторимо артистична среда. И за да запазим една емблематична сграда за София”, казва Киров.

Старото кино е строено в периода 1939 – 1942 г. от строителен предприемач, участвал в изграждането на храм-паметника “Св. Александър Невски”, БНБ, читалище “Славянска беседа”, на сградите на Министерство на земеделието, Американския колеж, Централни хали и Централна баня.

Първоначалната идея на създателя му е да се ползва за локал. Но явно му е отредено да е място за култура, защото опитите да стане бар се оказват неуспешни.

Навсякъде може да се видят произведения на Ставри Калинов.
Навсякъде може да се видят произведения на Ставри Калинов.
На балкона има обособена ВИП зона.
На балкона има обособена ВИП зона.
Гримьорните разполагат с всички удобства.
Гримьорните разполагат с всички удобства.
Лятната градина в “Сити марк арт център”
Лятната градина в “Сити марк арт център”