Повече от 40 кулинарни ентусиасти се срещнаха „на живо“, за да получат награди в 10 категории

Над 8000 души взеха участие в онлайн-гласуването

На специална церемония през уикенда в МЕТРО Академия бяха раздадени вторите Годишни награди за кулинарни блогове, организирани от специализирания гастрономически сайт Блоговодител, в партньорство с МЕТРО Кеш енд Кери.

На събитието присъстваха автори на кулинарни блогове и кулинарни ентусиасти от цялата страна и от чужбина, гости и представители на медиите. Жури от професионалисти определиха победителите в 10 специализирани категории. Бяха раздадени и 10 награди, определени след вот на публиката в Интернет.

Жури:

- Юри Велев, Главен готвач в МЕТРО Академия

- Валери Нешов, Професионален готвач и търсач на кулинарни съкровища

- Елица Минева, редактор, филолог, любител на гурме културата

- Йоланта Делибозова – Йоли, Музикант, кулинарен блогър, телевизионен водещ

- Веселина Славчева, карвинг специалист, инструктор и международен съдия

„Радвам се, че наградите за кулинарни блогове се превръщат в традиция. Когато преди една година за първи път се срещнахме тук, си пожелахме МЕТРО Академия да се превърне в място, което ни обединява. Място, в което винаги сте добре дошли, за да създавате и изпробвате нови рецепти, да обменяте опит и познание, да се забавлявате.“ каза Вероника Пунчева в обръщението си към гостите. „Вярвам, че хора като вас превръщат социалните медии и Интернет в един пъстър, красив и вкусен свят, изпълнен с топлина и уют.“

Специално предизвикателство към блогърите отправи МЕТРО Академия – да приготвят ястия, използвайки тъмно или светло пиво от последния каталог на МЕТРО България „Барбекю и бира“ и изпратят резултата от работата си на шеф Юри Велев, като най-интересните от тях ще бъдат приготвени заедно с екипа на Академията, а три от тях ще получат комплект аксесоари за барбекю Jamie Oliver.

Специално видео обръщение към всички участници и гости направи единият от членовете на журито Йоланта Делибозова - музикант, кулинарен блогър и ТВ водещ, която се включи от Германия.

Награди и грамоти в отделните категории спечелиха:

В категория „Гозбите на баба” - кулинарен блог, най-добре отразяващ традиционната българска кухня, наградата на журито и публиката спечели Петя Аргирова, автор на блога „Ухае на...”, а наградата на публиката отиде при Гергана Аврамова, автор на блога „Супичка – пътеводител на новака в кухнята”.

В категория „Жител на света” - най-добър блог с чуждестранни рецепти, наградата на журито и публиката спечели Ани Шакарян-Маринова, автор на блога „Вкуснотека”.

В категория „Топло от фурната” - най-добър блог за пити, погачи, тутманици и баници, наградата на журито спечели „Вкусното ми Хоби със Страст и Любов“, с автор
Таня Донева, а наградата на публиката отиде при „Черпак с мерак“, с автор Здравка Николова.

В категория „С аромат на ванилия” - най-добър блог с печива и десерти наградата на журито спечели Lussi's World of Artcraft, с автор Люси Евтимова, която спечели и наградата на публиката.

В категорията „Крилце или кълка” - най-добър блог с рецепти с месо и дивеч, наградата на журито спечели Пепа Стоева, автор на блога ”Храна за мой’те канибали”, а наградата на публиката отиде при Lussi's World of Artcraft, с автор Люси Евтимова.

В категория „Бързо и вкусно“ - най-добър блог с практични ежедневни рецепти за цялото семейство, наградата на журито спечели „Кулинарен елексир“, с автор Радостина Панчева, а наградата на публиката бе за „Супичка - пътеводител на новака в кухнята“, с автор Гергана Аврамова.

В категория „Сладко удоволствие“ - най-добър блог с рецепти за торти наградата на журито спечели „Само за гладни“ с автор Любка Гечева, а публиката определи за победител „Lussi's World of Artcraft“, с автор Люси Евтимова.

В категория „Здравословно“ - най-добър блог с вегетариански и веган рецепти, наградата на журито спечели „Вкусно с Бети“, с автор Бианка Йовчева, която спечели и награда на публиката.

В категория „Визуално пиршество“ - блог с най-добро визуално представяне на рецептите (food styling) наградата на журито спечели „Culinary with me“ с автор Ваня Георгиева, а публиката избра „Вкусно с Бети“, с автор Бианка Йовчева.

Категорията „Кулинарни пътешествия“ за най-добри рецепти от вкусните места на света победителят на журито е „Цветно с Пепеляшка“ на Мария Пепелджийска, а наградата на публиката отнесе „My candy kitchen” на Екатерина Мирчева.