Пшеницата ще е с влошено качество, ако валежите продължат и по време на жътвата. Глутенът и протеините в житото ще намалеят и то ще става за фураж, но не и за хляб. Това заяви председателят на Съюза на зърнопроизводителите Светослав Русалов. Според него цената на пшеницата не би трябвало да поскъпне и да има дефицит, тъй като у нас се произвеждат големи количества - 4, 5 млн.т. Около 1,8 милиона тона са необходими са изхранване на населението. Очаква се жътвата т.г. да стартира около 20 юни вместо след 25-и, тъй като заради топлата зима пшеницата се е развила по-рано.

"Дъждовете се отразяват негативно и на ечемика. Необходими са 4-5 дни с температури над 30 градуса, за да изсъхнат зърната от влагата. В противен случай прибирането на културата ще се забави", уточни Русалов.

Членовете на Съюза на зърнопроизводителите са притеснени и за слънчогледа и царевицата, които са засели през април и май. Заради преовлажняване на почвата площите с тези насаждания в някои райони на страната, където се е излял повече дъжд, вече са нападнати от гъбни болести. Най-рискова за слънчогледа е маната, която засяга кълновете. Растежът им силно се забавя, а питите стават много дребни. Агрономи твърдят, че ако не започнат пръскания с фунгицидни препарати, реколтата от слънчогледа ще е застрашена. Същият риск има и за царевицата, тъй като дъждовете причиняват т.нар. "коренево" и "стъблено" гниене. Кочаните на болните растения са увиснали, а зърната недохранени и недобре прилепнали едно до друго.