За втори пореден месец потребителските цени у нас не мърдат. Инфлацията през май срямо април е 0, съобщи Националният статистически институт. На годишна база пък има дефлация от точно 2 на сто. Това е леко забавяне на темпото от предходния месец, когато поевтиняването на стоките и услугите достигна 2,2%. (Виж графиката - бел. ред.)

Според анализатори България ще излезе от дефлацията през втората половина на годината заради възходящия тренд на цените на петрола. То вече се отразява и на горивата по бензиностанциите у нас. През май бензин А98 поскъпва с 5%, а масовият А95 - с 3 на сто. Цената на дизела е с 3,6 процента нагоре, а на течните горива за битови нужди - с 3,3%.

При храните и безалкохолните статистиката отчита незначително увеличение от 0,1 на сто през май. Най-голямо е поскъпването на пресните плодове - с 13,3%, картофите - с 9,5%, краставиците - с 5%. Доматите обаче са поевтинели с 11%, зелето - с 23,6%, маргаринът - с 5,5 на сто. През май леко намаление на цените има още на месото и на млечните продукти.

При т.нар. малка потребителска кошница, в която са 100-те най-необходими стоки и услуги, цените спадат с 0,1% през май спрямо април.