Казваха ми опонентите, че асфалт не се яде. Да, но там, където пуснем магистрали или жп линии, след една година има бензиностанции, а след две - заводи. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на конференция “Кохезионната политика на ЕС - ориентация към резултати”, организирана от Генерална дирекция “Регионално развитие”. Тя се провежда за първи път и неин домакин е България.

В присъствието на еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу Борисов заяви, че България е един от примерите за правилно усвояване на европейските фондове. Да не се пипа кохезионната политика, настоя премиерът. Тя дава огромни възможности на новите страни членки да достигнат и да станат конкурентоспособни на другите държави, заяви Борисов.

Българските министри от много време говорят, че този програмен период ще е последният за финансиране на пътища например. Борисов заяви, че ще разговаря и с колегите си, премиери на големите и богати страни - донори, да не се свива кохезионната политика.

Еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу заяви, че България е избрана за домакин заради големия ѝ напредък в усвояването на еврофондовете. Всички държави се възползват от кохезионната политика, през периода 2007-2013 г. са усвоени над 300 млрд евро. Повечето от тях са насочени към региони на сближаване или по-слабо развити райони, особено в страните, които се присъединиха след 2004 година, заяви тя. Кохезионната политика има реално въздействие върху хората. Около 1 млн. души са намерили работа през предишния програмен период, каза още тя. Над 250 хил. малки и средни предприятия модернизираха своята база и оптимизираха производството си, заяви еврокомисар Крецу.